Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. november 11. 13:00 | Timar Gigi

torna

Comb- és popsiformálás otthon

Ahhoz, hogy a combod és a feneked szuperformát öltsön nyárig, nem kell feltétlenül kimozdulni otthonról. Számos hatékony gyakorlat van, amelyet otthon, kényelmes körülmények között, utazgatás és edzőbérlet vásárlása nélkül is el tudsz végezni!

Ez persze nem azt jelenti, hogy kevesebb fáradsággal jár a munka, de időt tudsz spórolni, és mégis meg tudsz tenni mindent az álomalakért! Ha fokozni szeretnéd a gyakorlatok hatékonyságát, akkor érdemes idővel, lábsúlyokkal és/vagy gumikötéllel növelni az intenzitást, de egy G Flex eszköz is segítségedre lehet az otthoni edzések változatossá tételében!

A gyakorlatok előtt mindig melegíts be, és a végén ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

Kép: Samsung

Guggolás nagy terpeszben – 5×30-40 terpesz guggolás
Plusz terhelés nélkül alapvetően kezdők részére ajánlott gyakorlat.
Állj nagy terpeszbe úgy, hogy a térdek és a lábfejek kifelé nézzenek. Engedd lefelé a testsúlyodat úgy, hogy az alsó lábszár ne mozduljon előre, és a hátad egyenes maradjon. Menj nagyjából addig, amíg a térdednél derékszög lesz, majd egyenesedj ki. A karjaidat rakhatod csípőre, de tarthatod magad előtt  kinyújtva, összekulcsolva vagy akár tarkóra téve is. Nehezítheted a gyakorlatot, ha a vállaidhoz fogsz egy-egy fél–egy literes vizes palackot vagy kézi súlyzót. Kezdők végezzenek 5×10 ismétlést, haladók akár 5×30-40 ismétlésig is felmehetnek a plusz súlynak megfelelően.

Székre/padra lépés – 5×15-15 padra lépés
A gyakorlathoz szükséges egy emelvény. Kezdők esetén ez legyen egy alacsony, de stabil sámli vagy szék, haladóbbak használhatnak egyre magasabb padokat, akár combközépig érőt is! A feladat az, hogy állj fel a padra vagy székre, majd lépj róla vissza a talajra. A hátad végig legyen egyenes. Ha túl könnyű a gyakorlat, akkor a pad magasságának emelésével nehezítheted, illetve foghatsz a kezedben egy-egy kézi súlyzót vagy vizes palackot. A pad tetején mindig egyenesedj ki teljesen, és húzd ki magad. A gyakorlat közben váltogathatod a fellépő lábat, de végezhetsz néhány ismétlést az egyik, majd a másik láb kezdésével is. A lényeg, hogy kezdőknél legyen meg a 3×10-10 ismétlés, míg haladók a terhelés és a magasság növelése mellett akár 5×15-15 vagy magasabb ismétlésszámra is felmehetnek.

Bolgár guggolás – 5×30-30 bolgár guggolás
Szintén álló helyzetben végezhető gyakorlat, amihez szükséges egy legalább térdmagasságú emelvény, ami akár korlát, akár polc, akár egy szék is lehet. A lényeg, hogy a lábfejedet be tudd akasztani, és megtartsa a testsúlyod felét legalább. A gyakorlathoz állj háttal az emelvénynek, amit kiválasztottál, és akaszd be az egyik lábfejedet. A másik lábad a talajon marad, lehetőleg jó távol a hátul lévő lábtól. Ebben a helyzetben egyenes háttal engedd a testsúlyodat a talaj felé. A karjaidat rakhatod csípőre, de tarthatod magad előtt  kinyújtva, összekulcsolva, vagy akár tarkóra téve is. Nehezítheted a gyakorlatot, ha a vállaidhoz fogsz egy-egy fél–egy literes vizes palackot vagy kézi súlyzót. Kezdők végezzenek 5×10-10 ismétlést, haladók akár 5×30-30 ismétlésig is felmehetnek a pluszsúlynak megfelelően.

Kitörés – 5×20-20 kitörés
Az egyik leghatékonyabb gyakorlat, amely mind a combot, mind a farizmokat nagyszerűen formálja. Állj zárt állásban, és lépj az egyik lábaddal előre egy nagyot, majd engedd a testsúlyodat lefelé egyenes háttal. Arra figyelj, hogy az elöl lévő térded ne mozduljon előrefelé, amikor a testsúlyodat leengeded, így a térdnél nem lehet hegyesszög, maximum derékszög. Innen lépj vissza, és zárd a lábakat, majd jöhet a következő lépés akár ugyanezzel a lábbal, akár a másikkal. Ha nagyobb hely áll rendelkezésedre, akkor sétálós kitörést is végezhetsz, vagyis nem kell visszazárni a lábakat, hanem folyamatosan lehet haladni előre. Ha már biztosan megy a gyakorlat, és meg tudod tartani az egyensúlyodat, akkor foghatsz a kezedben súlyzót vagy vizes palackot. Kezdőknek 3×8-8 ismétlés javasolt óvatos végrehajtással, haladók végezhetnek akár 5×20-20 ismétlést vagy sétálós kitörésben 50 lépést!

Ami nélkül el se kezdd az edzést!
Ha komolyan szeretnél nekiállni az edzésnek, ne azonnal maratoni futással kezdj, és ne tölts el egyszerre két órát az edzőtermi gépek gyűrésével! Ezzel ugyanis alaposan elveheted a kedved attól, hogy csatlakozz a rendszeresen sportolók csoportjához. Elmondjuk, hogyan készülj fel az edzésre!

Lábemelés könyöktámaszban – 5×30-30 lábemelés talajon hátra
Helyezkedj el könyöktámaszban, térdek legyenek a talajon. Kezdőknél lehet nyújtott a kar, de arra fokozottan figyelj, hogy a hátad, főleg a derekad végig egyenes maradjon, és ne essen be, tehát ne homoríts! (Akkor sem, amikor fent van a lábad). Ebből a helyzetből emeld az egyik lábadat addig, amíg a combod legalább vízszintesig ér. Kezdők emelhetik nyújtott helyzetbe a lábat, így könnyebben kivitelezhető a gyakorlat helyes tartásban. Haladók szoríthatnak a térdükhöz is súlyzót, vagy kisebb labdát, de könyvet is akár, hogy növeljék a terhelést, illetve lehet a bokára lábsúlyt is tenni. A fejed ne lógjon a gyakorlat során, a nyakad a hátad meghosszabbítása legyen. Kezdők végezzenek 4×10-10 ismétlést, haladók akár 5×30-30 ismétlést is végezhetnek! Kiváló gyakorlat a farizom erősítésére és formálására!

Lábemelés oldalfekvésben – 5×40-40 lábemelés talajon oldalra
Az oldalsó farizmok megerősítése is fontos, hogy a popsi formája kívánságod szerint alakuljon. Helyezkedj el oldalfekvésben, a lábakat húzd fel derékszögig. Lehetsz akár könyöktámaszban is, de a kinyújtott karodra is teheted a fejedet a talajon, így biztosan egyenes marad a gerinced. Ebben a helyzetben emeld a felül lévő lábadat úgy, hogy a lábfej ne maradjon le, és a csípőd ne forduljon a lábaddal. Ha jól csinálod, akkor maximum 30-40 centi magasra tudod emelni a lábadat! Ne feledkezz meg a másik lábadról sem, így nyugodtan végezheted szünet nélkül is a gyakorlatot. Kezdők 3×20, haladók akár 5×40 ismétlést is végezhetnek. Lábsúllyal tudod nehezíteni a gyakorlatot!

Csípőemelés – 4×100 csípőemelés talajon
Feküdj hanyatt, húzd fel a térdedet, és legyen a talpad a talajon. A karjaid lazán a törzsed mellett legyenek, vagy teheted a fejed alá is, ha úgy jobban esik. Ebben a helyzetben emeld magasra a csípődet úgy, hogy a törzsed és a térded egy vonalba kerüljenek. Ez a gyakorlat rendkívül hatékonyan erősíti a combhajlító felső részét és a farizmokat. A hasadra helyezett kisebb súllyal növelheted a terhelést, de akár az ismétlésszámot is növelheted. Kezdők 3×20 ismétlést végezzenek, haladók akár 4×100-ig is felmehetnek!

Lábtárogatás hanyatt fekvésben – 5×50 lábtárogatás talajon
Kiváló gyakorlat a belső comb erősítésére. Ha fájós a derekad, akkor tedd a kezeidet a feneked alá. Nyújtsd a lábakat felfelé, hogy derékszögben legyenek a törzsedhez képest. Ebből a pozícióból nyisd a lábakat két irányba úgy, hogy ne fordítsd ki a térdeket és a lábfejedet! Koncentrálj a sarkadra, vagyis inkább a sarkadat engedd lefelé. Haladók használhatnak bokasúlyt. Kezdőknek 3×15 ismétlés ajánlott, haladók végezhetnek akár 5×50 ismétlést is!

Jó edzést kívánunk! (Nagy Dóri, BioTech USA női testkultúra szakértő)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!