Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 26. 07:00 | PP-Eletforma

NEM JÁTÉK!

Brutális következményei lehetnek a terhességi magas vérnyomásnak

A terhességi magas vérnyomást, vagy más néven preeclampsia betegséget a mai napig is sokan nem veszik komolyan, aminek hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll. A tények tisztázásában a ratkotunde.hu dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

Miért gond?

A magas vérnyomás az egyik legalattomosabb veszélyes betegség, amit ismerünk. Igazi veszélye abban áll, hogy sokszor tünetmentes, illetve sokan legyintenek rá, hiszen majd elmúlik. Nos, sok esetben sajnos ez nem igaz.

Terhes nő, semleges, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Terhességkor, ha a magasvérnyomás-betegség a 20. hét után jelentkezik, és a vizeletben megjelenő fehérjével párosul, akkor preeclampsiáról beszélünk. A szó két részből áll. Az eclampsia egy súlyos, epilepsziához hasonló görcsroham, mely ennek a betegségnek az egyik következménye lehet. A pre szócska a megelőző időszakot jelöli.

A terhességi magas vérnyomást – értékeket tekintve – akkor áll fenn, ha két eltérő mérésből is 140/90, vagy a feletti értéket kapunk. A betegség ijesztő tünete a már említett eclampsia, de nem ez a legveszélyesebb. A magas vérnyomás ugyanis kezeletlen esetben vetéléshez, koraszüléshez, illetve a HELLP-szindróma kialakulásához is vezethet, mely az egyik leginkább életveszélyes szövődménye a terhességnek. A betűszó a vörösvérsejt felbomlás, a májenzimek emelkedett szintjének és az alacsony vérlemezkeszámnak az angol kifejezéseiből tevődik össze. Ez a jelenség sajnos nagyon könnyen vezethet az édesanya és a baba halálához is, mivel igen gyorsan jelentkezik.

Miért alakul ki?

A preeclampsia kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a leginkább elfogadott elmélet szerint a placenta kis ere nem megfelelően alakulnak ki, így a megnövekedett nyomás adja a megfelelő véráramlást, ami azonban súlyos szövődményekhez vezethet.

Tény, hogy a terhességkor a vér mennyisége nő, hiszen egy másik életet is el kell látnia tápanyaggal, és ebből ésszerűen következik, hogy a tápanyagszükséglet is nő. A preeclampsia monitorozása, és esetleges gyógyszerezése a szakember feladata, a kismamának azonban érdemes figyelnie arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttasson a szervezetébe. Hiszen nagyon jól látszik, hogy nem csak a baba kifejlődésénél jelent kulcskérdést a tápanyag-ellátottság, hanem a placenta kialakulásánál, illetve annak vérellátásában is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Minden negyedik párnál késik a gólya
Elképesztően sok pár küzd napjainkban a meddőséggel. A gond ma már minden negyedik párt közvetlenül érint. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok egy olyan betegség, melyet sokan ismernek, mégsem tudnak róla néhány nagyon fontos dolgot. A PCOS betegségről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost faggatta a ratkotunde.hu.

Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek egy jelentős hányada javasol valamilyen várandós-vitamint a kismamáknak. Itt azonban fontos, hogy milyen is az adott készítmény. A szervetlen kötésű anyagok felszívódása ugyanis messze elmarad a szerves kötésű társaikétól, vagyis előbbiből lényegesen nagyobb mennyiségre van szükség a megközelítő eredmény eléréséhez, míg a szerves anyagok esetében a felszívódás és hasznosulás akár 80%-kal is jobb!

Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy más az igénye a szervezetnek a felkészülési és az első fejlődési szakasz alatti időszakban, és más a második, valamint más, a harmadik trimeszterben is! A megfelelő várandós-vitamin ezeket az igényeket is figyelembe veszi, hiszen így képes a legteljesebb mértékben támogatni a terhességet, az arra való felkészülést, illetve természetesen az anyaság kezdeti időszakát, a szoptatást is.

(Forrás: ratkotunde.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!