Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. február 15. 21:05 | PP-Eletforma

INTRO-EXTRO

Beszippant, vagy inkább magadban tartod? Milyen vagy?

Gyakran hallom mostanában emberek jellemzéseként, bemutatkozások alkalmával, hogy: “Én extrovertált vagyok” vagy “Én inkább introvertáltnak tartom magam”. De vajon, tisztában vagyunk-e a e két -Jungtól eredeztethető- fogalom jelentésével?

Az extrovertált (kifelé forduló) ember igazi társaságkedvelő, akit sok barát vesz körül, és aki igen csak kedveli a különféle társas összejöveteleket. Az ilyen embernek sok kapcsolata van, ám ezek gyakran felszínesek.

Ő az a típus, aki nem bírja sokáig a magányt, mert állandóan igényli az embereket, hisz energiáit kívülről nyeri.

Gyakran cselekszik a pillanat hevében, impulzív személyiség, aki kedveli a változatosságot. Érzelmeit nem mindig bírja kontroll alatt tartani, ezért néha hajlik az agresszív megnyilvánulásokra, és könnyen befolyásolható. Ez utóbbi azért is veszélyes, mert környezete felszippanthatja.

A kifelé forduló személyt emellett nem gyötrik kommunikációs gondok, ami miatt gyakran tűnhetnek túlzottan fecsegőnek is.

Erénye, hogy gyorsan kapcsol a különféle helyzetekben, és kiválóan alkalmazkodik.

Az extroverzió az írásában is megmutatkozik: pl. jobbra dőlő íráskép, háromszög alakzatok, hangsúlyos kezdővonalak alkalmazása.

Az introvertáltakat (befelé forduló emberek) csendes, visszahúzódó személynek ismeri környezete, akik belső energiákból töltekeznek.

Ők inkább befelé, mintsem kifelé figyelnek. Nem szeretnek szerepelni, és nehezebben kommunikálnak. Jobban szeretnek előre tervezni, és nem hirtelen felindulásból dönteni. Érzéseiket kezükben tartják, megbízható, bár kissé pesszimista, szorongásra és töprengésre hajlamos emberek.

Az introvertált személyiséget könnyen felismerni tartózkodásáról, távolságtartó magatartásáról egy társaságban. Barátságaik mégis mélyebbek, mint az extrovertált embereké.

A befelé forduló ember kevésbé kedveli az izgalmakat, szereti az élet legtöbb területét beszabályozni. Emiatt néha nehézkesnek, határozatlannak vagy lassúnak tűnik.

Írásképében jellemző lehet pl. a szűk, kis írás, balra irányuló kerekítések és a letört betűvégződések.

Természetesen aggodalomra semmi ok, ha mindkét személyiségjegyből talált magára vonatkozó információkat. Ettől színes és egyedi világunk…Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!