Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 15. 09:00 | PP-Eletforma

MEGELŐZÉS

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Gyerek autóval, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Jó alapanyagok és elegendő folyadék
Székrekedésről beszélünk, ha a gyermeknek heti három alkalomnál kevesebbszer van széklete; a széklet kemény, nehezen távozik, a gyermek erőlködik közben. A kellemetlen és sokszor fájdalommal is járó jelenség oka elsősorban a túl kevés folyadék fogyasztás és a rostszegény táplálkozás – mondta el dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

– Általában olyan gyerekeknél találkozom ezzel a problémával, akikről a szülők elmondása alapján kiderül, hogy sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, fehér kenyeret, sajtokat és húsokat. Ezzel szemben alig kerül a tányérjukra a bélrendszer működését támogató, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs vagy zöldség.

A főorvosnő szerint az is probléma, hogy a gyerekek kevés folyadékot fogyasztanak. Erről árulkodik, ha az iskolából hazatérve a gyermek rendszeresen fáradt, gyakran fáj a feje, nehezen koncentrál, de a kellemetlen szájszag is utalhat erre.

Hiába nem hiszed, de a te gyereked is lehet alultáplált!
A rossz tápláltsági állapot a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a rossz szociális helyzetben élők körében alakulhat ki. Az alultápláltságot a szélsőségesen sovány vagy kövér gyerekek esetében az orvosok többsége szemre vétellel is meg tudja állapítani., az átlagos testsúlyúaknál viszont sokszor ők sem ismerik fel a problémát. Pedig az energia- és tápanyaghiány a normál testalkatú gyerekeket is érintheti. A kóros állapot egy háromperces szűréssel azonnal kimutatható lenne.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél is jelentkezhet
A táplálkozási szokások megváltozása az egész gyomor- és bélrendszer működésére hatással van. Kisebbeknél átmeneti székrekedés előfordulhat, amikor anyatejes táplálásról tápszerre váltanak, de a hozzátáplálás időszakában, az új ételek bevezetése kapcsán is jelentkezhetnek problémák. A székrekedés oka lehet nagyobbaknál, hogy a gyerekek sokszor úgy elmerülnek a játékban, hogy nem szívesen szakítják félbe, ezért inkább visszatartják és nem mennek el a WC-re. Sajnos emiatt később nehezebb lesz elvégeznie a dolgát, könnyen székrekedés is kialakulhat.

Minden életkorban jelen van: a stressz
Kisebbeknél a szobatisztaságra szoktatás időszakában jelentkezhet székrekedés. Ilyenkor a gyermek gyakran maga tartja vissza a székletét, ha nem elég érett még a feladatra, vagy túl nagy stresszt jelent számára. Ilyen esetben jobb nem siettetni a folyamatot, később tegyünk újra próbát, pár hét kihagyás után térjünk rá vissza. Nagyobbaknál előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában nem mer kikéredzkedni, ezért tartja vissza. A családi, vagy iskolai konfliktusok, stresszhelyzetek is okozhatnak kellemetlen hasi panaszokat. Ez egyéntől függően lehet akár székrekedés, de hasmenés is.

Alvó baba, Kép: pixabay

Alvó baba, Kép: pixabay

Tanácsok a megelőzéshez
A táplálkozás szerepe nagyon fontos, ha a gyermek korábban nem fogyasztotta, akkor fokozatosan vezessük be a rostokat az étrendjébe – tanácsolja dr. Polgár Marianne.  A teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben sok rost található. Fogyasztásuk azért előnyös, mert a rostok serkentik a bélmozgást, növelik a béltartalom mennyiségét és megakadályozzák a széklet megkeményedését, ezáltal gátolják a székrekedés kialakulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kedvező élettani hatásaik csak bőséges folyadék fogyasztás mellett érvényesülnek.
A bélmozgást serkenti a rendszeres mozgás, ezért is fontos, hogy minden gyermek sportoljon valamit, vagy a délutánból egy órát a szabadban töltsön, biciklizzen, labdázzon.
Fontos, hogy már kisebb korban is kialakítsunk egy rutint, szánjon rá időt, ha szükséges, akkor hagyja abba a játékot és menjen el WC-re, amikor az ingert érzi.
Kisebbeknél, ha a tápszer okozza a gondot, akkor van lehetőség annak cseréjére. Érdemes prebiotikummal dúsított tápszert választani, de nagyobbaknál is hasznos a pre- és probiotikumok szedése, mert kedvezően befolyásolja a bélflóra működését.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a felsorolt változtatások mellett sem javul a helyzet, akkor 2-3 hét után érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy orvosi utasítás nélkül ne kezdjünk el semmilyen hashajtó készítményt adni a gyermeknek!

(Forrás: Budai Allergiaközpont)

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!