Facebook hozzászólás
267

Badacsony: híres bor mellé híres étket!

Ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres a badacsonyi régió! Ez a célja a Badacsonyi Körnek, amelyet négy badacsonyi pincészet, az Istvándy, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a Válibor alapított. A még ismeretlen fogás alapanyagait neves szakemberek kutatják fel.

Az helyi új étel lehetséges badacsonyi alapanyagaival hétfőn ismert gasztronómiai szakemberek ismerkedtek. A kreatív séfcsapat tagjai – Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament hivatalos catering), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) – hétfőn Badacsonyban az Istvándy-birtok szürkemarha-gulyáját és mangalicatelepét, balatoni halászokat és egy kecskefarmot tekintettek meg az új gasztronómiai termék alapanyaga után kutatva.

Nem akartunk a múltba visszanyúlni a Badacsony nevét viselő étel elkészítéséhez, hanem valami újat szeretnénk alkotni – mondta Nádasi András, a kezdeményezés sajtófőnöke. Az elképzelés az, hogy az új gasztronómiai termék Badacsonyt idézze, helyi alapanyagból készüljön, egészséges legyen, ne legyen szezonális és egy háziasszony is el tudja készíteni. A Badacsonyi Kör kezdeményezésével a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg – tette hozzá a sajtófőnök.

A hivatalos ételbemutató június végén, a budapesti New York Palotában lesz, itt derül majd ki, hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa vagy kecskesajt az új badacsonyi ételben. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátó-ipari Főiskolának és szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A nagyközönség számára pedig a Badacsonyi borfesztiválon a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az új ételt.

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!