Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2005. március 30. 09:50 | PP-Eletforma

Anyatejet!

Minden gyermek elsődleges tápláléka az anyatej kellene legyen, – mint ahogy az, amióta ember az ember –

Újjáalakult a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság adta hírül az MTI a napokban. Az Egészségügyi Minisztérium egy új típusú bizottság felállításáról és működtetéséről döntött, ezért alakult át a nemzeti bizottság, melynek egyik célkitűzése, hogy a “Bababarát kórház” program ismételten kerüljön előtérbe, és a jövőben javuljon az anyatejjel táplált csecsemők aránya Magyarországon az ágazati dolgozók, valamint a szoptatást támogató civil szervezetek hatékony együttműködésével. Minden gyermek elsődleges tápláléka az anyatej kellene legyen, – mint ahogy az, amióta ember az ember – beleértve a koraszülötteket és a beteg újszülötteket is. Ajánlott legalább az első 12 hónapban szoptatni, azután pedig úgy, és annyit, ahogy a mama és a baba szeretnék.

Mit ér azonban a program és annak “külső” támogatása, ha maguk a leendő kismamák negatívan (sokszor tévhitek miatt), vagy bizonytalanul állnak hozzá a szoptatáshoz.

Meggyőzésükre és a baba érdekeinek előtérbe helyezése érdekében íme

néhány fontos érv az anyatej mellett:

1.) Az anyatej tökéletes a táplálék a babának. Ha bármi más módszerhez folyamodnak, jobban kell figyelni a baba növekedését, egészségét, fejlődését.

2.) Az újszülött belében ragacsos anyag van (magzatszurok). A kolosztrum, az anya első, vagy korai teje nagy segítséget nyújt ennek az anyagnak a baba testéből való távozásra.

3.) Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a csecsemőt a különböző fertőzésektől és fejlesztik az immunrendszerét. Ezt semelyik tápszerről nem lehet elmondani.

4.) Az anyatej könnyebben emészthető, mint a tápszer. Az emberi tejet könnyebben emészti meg a baba, mint az állati tejet. Ezért van, hogy a tápszer (aminek alapja szinte mindig tehéntej) lassabban szívódik fel. Ugyan az anyatejben kevesebb fehérje van, mint a tehéntejben, viszont az anyatejben lévő fehérje mind felszívódik, a tehéntej fehérjéjének csak kb. a fele. Ugyanígy, könnyebben jut vashoz és cinkhez a szoptatott baba.

5.) Az idő előtti tej kifejezetten a koraszülöttek számára “készül”. Az idő előtt szülő nő teje más egy kicsit, mint a teljes hosszú terhesség utáni tej.

6.) Az anyatej mindig pont jó hőmérsékletű, így azonnal adható a bébinek, ha sír.

7.) Az anyatej mindig a megfelelő arányban tartalmaz zsírt, szénhidrátot és fehérjét. A tápszert gyártó cégek folyamatosan változtatják az összetevők mennyiségét, hogy a legjobbat állítsák elő. Az anyatej összetétele azonban étkezésről étkezésre változik (sőt, egy étkezés alatt is) a baba igényeinek megfelelően.

8.) Az anyatej természetes nyugtatóként szolgál. Ha a fáradt, nyűgös baba el nem is alszik, nagy valószínűséggel megnyugszik a mellen.

9.) A szoptatás nyugtatóan hat a mamára is. A kismamák sokszor elalszanak szoptatás közben. Az alvás jó hatással van a tejtermelésre. Azonban a friss anyukáknak vigyázniuk kell, nehogy elejtsék a babát, mikor elszundítanak. Jó megoldás az ágyban fekve szoptatás. Ha dolgozik a mama, állítólag még egy kis fejés, vagy pumpálás is megnyugtató; eltereli a figyelmet a stresszel teli napról.

10.) Az anyatej finomabb, mint a tápszer. Az anyatej kifejezetten édes és könnyű, a tápszer sűrű és általában íztelen.

11.) Az anyatej nagyon jó, természetes antibiotikum a sebekre, kisebb gyulladásokra a babáknak.

12.) A szoptatás ideje alatt a mama védve van a vashiányos vérszegénységtől, mert nem csökkennek a vastartalékai minden hónapban a vérzéstől.

13.) A szoptatás az anya testében növeli az oxitocin hormon szintjét, ami a méh összehúzódását és a tejtermelődést is elősegíti.

Öt jó tanács szoptatós anyáknak

– Szoptasd meg a babát már élete első órájában, ha lehet!

– Adj lefejt tejet a babának, ha a közvetlen szoptatás nem megoldható!

– Ha az orvos másképp nem rendeli, ne adj a babának a tejen kívül mást (se vizet, se teát, se tápszert)!

– Ha lehet, 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon a baba! Ezután lassanként lehet bővíteni az étrendet, hogy megfelelő mennyiségű vashoz jusson a baba szervezete.

– Ne feledd, hogy minden átkerül az anyatejbe, ezért kerüld a koffein, az alkohol, a nikotin és a gyógyszerek fogyasztását!

Néhány – nem kevésbé fontos -szubjektív érv:

1). A szoptatás alatt alakul ki az az igazán szoros kötelék mama és baba között, ami azután egész életünkben elkísér.

2.) Minden babának szüksége van az anyai érintésre. Kutatások igazolták, hogy a koraszülött babák nagyobb százalékban halnak meg, ha nem tartja kézben őket, vagy simogatja az édesanyjuk. Nincs biztonságosabb érzés egy gyermek számára, mint átölelve lenni az anyja karjában szoptatás közben.

3.) A szoptatás sokkal könnyebb, mint a tápszer használata. A szoptatás nagyon egyszerű – csak felemeli, kigombolja a blúzt a mama, és a baba “ráharap”. Nem kell tápszert, cumisüveg és egyéb szükséges dolgokat vásárolni. Nem kell kevergetni, melegíteni, hűteni, mosogatni, kifőzni. Aki szoptat elfelejtheti a tápszerrel járó éjszakai rituálékat – egyszerűen maga mellé veszi a babát. S az sem baj, ha együtt alszik tovább időnként anya és gyermeke.

4.) Valami csodálatosan édes illatuk van a szopizós kisbabáknak. Az az igazi babaillat.

A legfőbb félelmek, melyek a kismamákat visszatartják a szoptatástól.

1.) Elhízás. Kétségtelen, hogy a szoptatós kismama étkezési igénye megváltozik, hiszen “ketten” esznek abból, amit magához vesz. Ám megfelelő étrend mellett (sok gyümölcs, rostos anyag, natúran sütött húsok, halak, tej és tejtermék) még fogyni is lehet szoptatás alatt!

2.) A mell elveszti rugalmasságát. Igaz, hogy a mell térfogata megnő a szoptatás miatt, ám ha rendszeresen kenjük, semleges (tehát nem aromásított) krémmel, testápolóval (például baba ápolószerekkel) akkor a bőr megtartja rugalmasságát, és a tej apadtával, a tejmirigyek visszahúzódásával szép formájú mellek alakulnak ki. Eredeti rugalmasságuk visszanyerésében a szoptatás utáni mell masszázs, torna is sokat segíthet.

3.) A megtelt mellből szivárog időnként az anyatej, s ez átüt a blúzon, pulóveren. Egyszerű a védekezés: higiénikus, hatékony betétek kaphatók ma már a melltartóba, melyek felszívják a kicsorduló anyatejet. Ha a baba is mamával van, akkor a legegyszerűbb, ha elnézést kér, félre vonul, és megszoptatja. A legtöbb intelligens ember ezen cseppet sem csodálkozik, még “nyilvános” helyen sem.

4.) Az anyatejtől székrekedéses lesz a baba. Tény, hogy az anyatejen nevelkedő babáknak ritkábban van székletük. De ez nem kóros! Sőt! Azt jelzi, hogy az anyatej olyan értékes összetételű, hogy szinte minden felszívódik belőle, így a kevés felesleg összegyűlik, s csak néhány naponként távozik.

Remélem legalább a kételkedőket sikerült meggyőznöm. Aki még mindig bizonytalan, számos további információt talál a baba-mama magazinokban, és az interneten is.

Lovas Katalin

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!