Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 22. 08:00 | PP-Eletforma

TALÁN A PAJZSMIRIGY

Amikor hullik a hajad, barázdás a körmöd és nem tudsz fogyni

Sokan bosszankodnak nagyfokú hajhullás, töredezett körmök, illetve a kudarcba fulladt fogyókúrák sorozata miatt, ám a legtöbben egy idő után belenyugszanak, gondolván alkati sajátosság az okozója a problémájuknak. Való igaz, léteznek olyan külső jegyek és állapotok, melyekért a genetika a felelős, viszont gyakran pajzsmirigyzavar áll a kellemetlen panaszok hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti azokat a külső tüneteket, amik a szerv elégtelen működését jelezhetik.

Szép szőke haj, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Haj

Mindenki tapasztalja fésülködéskor, hajmosáskor, hogy többé-kevésbé hullik a haja. Ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a szálaknak van egy életciklusuk (anagén, katagén, telogén), melynek végén átadják a helyüket az újabbaknak. Hogy kinél milyen mértékű a hajhullás, azt számtalan tényező befolyásolja, például időjárás, stressz, gyógyszerek, stb. Azonban fontos tudni, hogy betegséget is jelezhet, ugyanis igen gyakori, amikor a pajzsmirigy elégtelen működése húzódik a háttérben, mivel a szerv hormonjai (trijódtironin és a tiroxin) jelenlétében nő az anagén fázis hossza. Ráadásul a zavar gyakran vitaminhiánnyal is társul, így nem csupán a hajvesztés, hanem a szálak gyengesége és könnyebb roncsolódása is útjában áll a tökéletes hajzuhatagnak.

Köröm

A hajhoz hasonlóan körömproblémák is utalhatnak a pajzsmirigy elégtelen működésére. Ez megnyilvánulhat töredezésben, ám árulkodóbb jel lehet a körmön lévő hosszanti barázdák (Beau-féle csíkok) megjelenése – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Bőr

Pajzsmirigyzavar esetén a szívverés, a véráramlás gyorsulása illetve lassulása lép fel, attól függően, alul- vagy túlműködésről beszélünk (alulműködés esetén lassul a vérkeringés és csökken a vérnyomás, míg túlműködéskor megnő). Ez a változás bőrtünetekkel is járhat, vagyis ha a túl nagy a pajzsmirigy hormonok szintje, úgy a bőr meleggé és nyirkossá válik a nagymértékű izzadás miatt, valamint gyakran kipirul.

Szem

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór igen jellegzetes külső tünete a szemek kidülledése. Éppen ezért az orvos gyakran már első ránézésre is sejtheti a betegség fennállását, kiváltképp, ha az olyan más tünetekhez csatlakozik, mint például a fokozott izzadás, normál étkezés melletti fogyás, vagy a heves szívdobogás és idegesség.

Alulműködés esetén a szem ödémássá válhat, valamint a szemöldök külső részének megritkulása (Hertoghe-tünet) lehet figyelmeztető jel.

Itt az új szuperfegyver öregedés ellen!
Üldözött drogalapanyag, az ipari felhasználás révén az egyik legtöbbet használt növényi rost, 2000 éves papíralap, mostanság pedig XXI. századi szuperfood. Mindez a kender, amelynek számtalan alfaja létezik, érdemes megismerni különleges sztoriját és utolérhetetlen összetevőit. Körbejártuk, hogy mire is jó a kendermag és olaja?

Testsúly

A legtöbb hormonális probléma jelentős befolyást gyakorol az anyagcserére, így a testsúlyra is. Éppen ezért ha a fogyókúra nem vezet valakinél eredményre, úgy mindenképp gondolni kell az endokrin rendszer zavarára. Amennyiben nem termelődik elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormon, úgy az anyagcsere lelassul, ami normál étkezés mellett hízást okozhat. Természetesen ennek fordítottja is igaz, vagyis túlműködés esetén indokolatlan fogyás léphet fel.

Nyerje vissza önbizalmát és kezeltesse problémáját!

A pajzsmirigyzavar egyszerű vérvétellel igazolható (vannak esetek, amikor ezt kiegészítik más vizsgálatok is, pl. nyaki Uh, izotópos vizsgálat, CT, MRI), és amennyiben pozitív az eredmény, úgy gyógyszeres terápiára lehet szükség. Súlyosabb esetben műtéti kezelés is indokolttá válhat, illetve bizonyos állapotoknál jódizotópos kezelést ír elő a szakember a mielőbbi gyógyulás érdekében.  Megfelelő terápia esetén a pajzsmirigy-hormonok szintje normalizálódik, melynek hatására a zavaró tünetek megszűnnek, vagy jelentős mértékben csökkennek.

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!