Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. július 29. 08:10 | PP-Eletforma

VESZÉLYES

“A patkányoknak ártott, mi mégis használjuk!”

Egy német kutatócsoport a napvédő krémekben is megtalálható kémiai anyagok hatását vizsgálta patkányokban. Eredményeik alapján elképzelhető, hogy a naptejek befolyásolják a pajzsmirigy működését.

 A 4-metilbenzidilén-kámfor (4MBC) nevű vegyület megtalálható napvédő krémekben és egyéb kozmetikumokban (pl. ránctalanító krémek). A bőrön keresztül is felszívódó 4MBC-ről korábban leírták, hogy enyhe női nemi hormont utánzó hatással és – rendszeres használat esetén – csontritkulás elleni hatással bír.

A berlini Charité Egyetem kutatói nemrégiben a vegyület pajzsmirigyre gyakorolt hatását vizsgálták patkányokban. Az állatokat öt csoportra osztották, és 10 és 600 milligramm/testsúlykilogramm közötti 4MBC-t kaptak legalább öt napon át. Ha az állatok legalább 33 milligramm/testsúlykilogramm vegyületet kaptak, a pajzsmirigy serkentő hormon szintjük megemelkedett és a pajzsmirigyük is megnagyobbodott.

"Kutatásaink kezdeti stádiumban vannak, és eredményeink alapján még csak annyit jelenthetünk ki, hogy a napvédő krémekben is megtalálható vegyület hatást gyakorol az állatok pajzsmirigyére. Igazolnunk kell, hogy az összefüggés fennáll emberek esetében is" – mondta Josef Kohrle professzor, a kutatás vezetője, aki azért azt is hozzátette, hogy a napvédő krémek komoly védelmet jelentenek a bőrrák ellen.

A szakember szerint az egyetlen megoldás, ha kevesebbet napoztatjuk bőrünket, s így kevesebb naptejre lesz szükségünk.  

Forrás: www.medipress.hu

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!