Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. március 05. 15:39 | PP-Eletforma

BABÁK

A modellek csak mozgó fogasok, fogyóeszközök!

A modellek ideális alkata 175 cm és 55 kiló, ettől jelentős eltéréseket nem fogad el a szakma. A lányok különleges képzésen vesznek részt, tanulnak járni, mozogni, sminkelni, és minden módon a többiekkel egyformának látszani, úgy, hogy csak a rajtuk levő ruha számítson. Sokan “mozgó fogasoknak” tartják őket. Ha a szó eredetét megvizsgáljuk, talán nem is véletlenül.

Manökenek a múltban – szó szerint csak babák

Mannequin – ezt a szót először egy francia szerzetes használta. 1562-ben született az első ilyen "hölgy", mégpedig a jámbor lelkű Baccio mester, a San Marco kolostor művésze készítette el. A vallás tiltotta számára a valódi nők ábrázolását, és ezért szalmából, sárból és fából épített magának egy modellt. A babát felöltöztette, s megszületett az első ruhamodell. A modell és a művek bejárták Olaszországot is, és a mester munkássága nyomán olasz mesterek is ilyen eljárással kezdtek festeni. A babákat ők már "manichino" névvel illették. A babák eljutottak a Németalföldre, és itt kapta meg a ma is használt manöken nevet. A szó egyszerűen emberkét jelent.

Holt tárgyak – akik mozognak

A babákat felfedezték a divatvilágban is. 1797-ben a párizsi szalonokban kis figurákat küldenek jómódú klienseiknek, melyek megszólalásig a divatos ruhakölteményekbe vannak öltöztetve. A marketing korabeli fogása igen jól bevált, a hölgyek már akkor is vásároltak. 1820-ban újra egy francia, egy fiatalember látta meg a fantasztikus üzletet a női divatszakmában. Megpillantott egy hölgyet, aki nemcsak gyönyörű és kedves volt, hanem úgy kínálta a divatholmikat, hogy azokat magához próbálta, s így sokkal többet adott el társnőinél.

A fiatalember – Charles Frederic Worth – először is felségül vette a szép hölgyet, majd Angliában megalapította az első divatmodell-ügynökséget. A szolgáltatást a maneken babák kapcsán Madame Mannequin névvel vezette be a köztudatba, és a történelembe is. Így jött létre fababákból az élő fabáb, a tökéletesen megalkotott manöken. Szakmájuk csak az utóbbi 50 évben lett ennyire népszerű és elismert, a XX. század elején még a rossz módú, de tiszta vidéki szépségek ugródeszkája volt a városi létbe, ha bemutathatták a szép ruhákat.

Az ügynök keres igazán sokat

Azok az ügynökségek keresnek igazán jól, akik nagyüzemben közvetítik a kifutókon szereplő hölgyeket. A lányok "fogyóeszköznek" számítanak. A kifutók kegyetlen szabályai alól nincs kivétel, ha valaki idejekorán feljebb akar jutni, az könnyen kívül találja magát.

"Kihasználnak és eldobnak bennünket – nyilatkozik Tirian Diapulosz, a görög ősökkel büszkélkedő gyönyörű, 21 éves amerikai modell. – A profi ügynökségeknél ma már nem jellemző a szexuális zaklatás – mondja Tirian, – a törvények miatt túlzottan sebezhető volna aki így dolgozik. Ezen kívül azonban a kihasználás minden módja megengedett."

Modellé válni nem olcsó mulatság. Tirian modelliskolája, és modellkönyve összesen 6000 dollárba  került, ebben az árban nincs benne a mellműtét, a folyamatos szépségkúrák, és egyéb más kiegészítő kezelések ára, valamint a modell nívójú öltözködés. Nincs benne a modellügynökségek regisztrációs díja sem.

A modellképzést 16 évesen – szerinte kicsit öregen – kezdte, és összesen másfél évet vett igénybe. Azt mondja, megérte, hiszen ez a pénz az eddigi bemutatókon már rég visszajött, de valódi megtakarítása nincsen, mivel életszínvonalának követnie kell a fizetését, ha talpon akar maradni.

Óriási nyomás – minden oldalról, mindhalálig!

"Óriási a nyomás rajtunk minden oldalról. Nem csupán a tervezők néha egészen őrült elképzeléseit kell valóra váltanunk, profi nívón, de a kolléganők iszonyatos áskálódását is el kell viselnünk. Ez néha szörnyűbb, mint az összes többi, hiszen egy jó helyen elhintett rosszindulatú pletyka valakinek a karrierjébe kerülhet."

Évek munkája sok ezer dolláros képzések és szépészeti műtétek kerülhetnek így egyik napról a másikra a "süllyesztőbe". Ezek a lányok Tirian szerint az életüket teszik fel a kifutón eltölthető néhány évért, semmi mással nem foglalkoznak, csak a maximális karrierlehetőségek kiaknázásával. Példaként említi Ana Carolina Restont, azt a brazil modellt, akinek halála nemzetközi felháborodást váltott ki. Ő 174 centisen, 40 kilósan vesztette életét.

Lelki roncsok, élő fabábuk

A lányok igen fiatalon kerülnek ebbe a szakmába, és lelkileg éretlenek arra, hogy ekkora lelki, testi és fizikai nyomást elviseljenek – mondja a pszichológus tanácsadó. Ideálokat kergetnek, amit a média sugallatára önbizalmuk kompenzálására megpróbálnak megvalósítani. Mivel a piac óriási, valódi karriert befutni és tényleg álomfizetésben részesülni, valódi nemzetközi topmodellé válni csak keveseknek lehet, így nagyon sokan korán kiégnek, betegek lesznek a fogyókúrák miatt.

Tirian szerint sok lány válik drogossá, amikor elhagyja a szakmát, ám legtöbben igyekeznek legalább egy jó házasságot kötni. Ez természetesen sokuknak sikerül. Az USA-ban vannak olyan pszichológusok, akik éppen ezeknek a lányoknak a problémáira szakosodtak, és segítik őket visszaintegrálódni a világba.

Forrás: www.ujszo.comCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!