Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2010. szeptember 01. 19:50 | PP-Eletforma

KRÁKOGUNK

A krákogás nem csak idegesítő, de betegséget is jelez!

Nincs annál szörnyűbb, mint valaki szűnni nem akaró, hangos krákogására ébredni. Vagy a telefonon beszélgetni olyan emberrel, aki minden pillanatban “kiköpni” készül valamit, ám helyette csak száraz krákogása szakítja meg folyamatosan a beszélgetést. Nagyon idegesítő és zavaró.

Persze ez bárkivel előfordulhat, hiszen a köhögés, krákogás okozója lehet a légutakba bekerülő vagy lenyelt idegen test (garatban megakadó halszálka), a belélegzett por, füst gőz, gáz, de kiválthatja a heveny és idült gégehurut következtében a nyálkahártyán megtapadt váladék.

Amikor úgy érezzük, hogy ég, kapar a torkunk, és állandóan "köszörülni" kényszerülünk, annak hátterében lehet a vitaminhiány, vashiány és reflux betegség is. A reflux esetében a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így ott a garatban és gégében gyulladás is kialakulhat. A betegségben szenvedők gyakran beszámolnak a csiklandozó, tollpiheszerű idegen test érzéséről is.

Ha időnként úgy érezzük, hogy gombóc van a torkukban, ezt az érzést kiválthatják az idült mandula- és garatgyulladáson kívül a pajzsmirigy különböző betegségei, a nyaki ciszta, valamint gerinc- és nyelőcsőbetegségek. Hormonális változások, a só- és vízháztartás zavara okozhat ilyen panaszt, de lezajlott heveny gyulladás után vagy valamilyen idült betegség részeként is észlelhetjük.

A gyakori krákogás rossz szokás, hisztériás jelenség vagy neurózis egyik tünete is lehet.

"A krákogás a légutak megtisztításának kísérlete, mielőtt valamit mondana az ember. Ezért honosodott meg olyan jelzésként, amely a beszéd elkezdésére figyelmeztet. Ha valaki állandóan köhécsel, akkor olyan hozzászólást jelent be, amelyre nem kerül sor. Olyan emberről van szó, aki szeretne mondani valamit, de már a kezdet kezdetén elakad. A szó szoros értelmében nem jut szóhoz, hanem leragad a megszólalás előtti helyzetben.

A köhécselés és a krákogás a figyelemfelkeltést szolgálja, és kritikára is utal anélkül, hogy az illető személy ezt formába öntené. Ebben az esetben azt kell megtanulni, hogyan érjük el, hogy figyelemre találjunk, szavainknak pedig súlya legyen. Jobb, ha a fenyegetően bíráló krákogásból is nyílt, tartalmi kritika lesz." – írja Rüdiger Dahlke , A lélek nyelve: a betegség című nagysikerű könyvében.

Érdemes utána járni, vajon milyen betegség rejtőzik a krákogásunk mögött…

Ha pedig egyszerűen csak egy rossz szokásról van szó, keressük a lehetőségeket, hogy megszabaduljunk tőle.

Jöjjön ki, aminek ki kell jönnie…

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!