Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2012. március 16. 14:54 | PP-Eletforma

PSZICHOSZOMATIKA

A bőrbetegség nem más, mint a lélek hangos kiáltása

A pszichoszomatika – azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány – szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában…

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen. Kalmár Jánostól, a pszichoszomatika szakértőjétől megtudhattuk, hogy a különféle lelki problémák milyen formában és mekkora intenzitással követelhetnek figyelmet maguknak testünk felszínén.

Kortünetek

– Gyermekkorban leggyakrabban horzsolások, hegek formájában jelentkeznek a bőrtünetek, amik az élethez, illetve a pillanatnyi helyzethez való alkalmazkodással kapcsolatos nehézségeket szimbolizálják. A sérülések megmutatják, meddig mehetünk el a világban, hol vannak azok a határok, amiket nem szabad átlépnünk. Az, hogy a gyerek a különböző erősségű sérülésekre, milyen intenzitással reagál, jelzi a belső érzékenységét is.

– Serdülőkorban elsősorban pattanások formájában törnek felszínre a kikívánkozó erők, a szabadságvágy, a fékezhetetlenség. A tinédzser ki akar bújni a bőréből, amit a bőrön keletkezett kis kráterekből való kitörések szimbolizálnak. A feszültségek és az éntudat ilyen formában jutnak felszínre.

ÉRDEMES TUDNI! A bőrtünetek összességében, kortól függetlenül, általában arra hívják fel a figyelmet, hogy többet kell foglalkoznunk magunkkal, mert valami felszínre került nem hagyja többé elnyomni magát. A tudatalatti probléma – ami legtöbbször önmegtagadással és elfojtásokkal van összefüggésben – láthatóvá válik, és kikényszeríti a figyelmet.

Segélykiáltás, azaz sömör

A bőrtünetek jelzik, hogy az ember tudat alatt nem képes saját maga számára megfelelően kommunikálni a külső impulzusokat, kapcsolatokat. Hámlással, a bőr „vedlésével” járó betegségek, mint amilyen például a pszoriázis (pikkelysömör), többnyire abból adódhatnak, hogy az illető irreálisan fejlett kritikai érzékének köszönhetően nem tud megfelelni saját ideájának, saját magával szemben támasztott elvárásainak. Örökké elégedetlen. Gyakran a bűntudat és a megbánás jelei is megmutatkozhatnak hámlásos típusú bőrproblémákban, mert az ember igyekszik megszabadulni attól, ami volt, új bőrbe akar bújni. Amennyiben a folyamat lélektanilag fájdalmas, akkor az érzet kihat a testre is. A viszketés – mint a fájdalom legalsó foka – mindig előjele a probléma súlyosbodásának. A rendkívül fájdalmas betegségek közé tartozik az övsömör, ami a lélek hangos kiáltása az illető kapcsolatainak „húsbamaró” nehézségeiről.

Gondoskodó kéz

Annak is van jelentősége, hogy mely testrészen jelentkeznek a bőrbetegség tünetei. A kézen például gyakori az ekcéma, ami általában sérült szülő-gyerek kapcsolatból adódóan keletkezett bűntudatot jelez. Amikor egy gyerek valamiben nem felel meg a szülő – főként az anya – tudatalatti elvárásainak, akkor az hajlamos lehet valamelyest elutasítóan viselkedni gyermekével. Ilyenkor a kézen – ami a magunkkal és a másokkal való foglalkozás elsődleges szimbóluma – megjelenhetnek a bőrtünetek. Ha ilyen esetben a gyerek kezén jelentkezik az ekcéma, az általában a szülő elégedetlenségének – amire a gyerek érzékenyen reagál – visszatükröződésére utal. A kézen megjelenő bőrbetegség jelentheti még a tisztátalan vagy tisztátalannak vélt dolgok elutasítását, az azoktól való félelmet. A bőrbeteg kéz ugyanis valamelyest felmentést adhat pelenkázásból, mosogatásból, takarításból és hasonló tevékenységekből.

A megközelíthetetlen…

Bármilyen bőrbetegségről lett légyen is szó, az valamilyen szinten a külvilágtól való elszigetelődést szimbolizálja, miközben az illető vágyik a kapcsolatokra, amiket bizalmatlansága miatt nem mer kialakítani, illetve elmélyíteni. A betegség látványa által – annak ellenére, hogy sok bőrbetegség egyáltalán nem fertőző – gyakran fizikai síkon is eltávolodást vált ki másokból. A bőrtünetek által felépített védelmet nyújtó páncél – pikkelyek, sebek – távolságot parancsol a kapcsolatoknak, s ebből adódóan valamennyire megóv a lelki bántódásoktól, de a cirógatásoktól is. Mindezekből adódóan a komolyabb bőrbetegségekből egészen addig nincs kiút, amíg az illető nem lépi át érzelmi, gondolati határait.

Éppen ezért a bőrgyógyászati kezelések mellett nagyon fontos a lelki segítség is. Többek közt a jóga, mint az önismeret ősi útja, vagy egy megfelelő pszichoterápia elvezethetnek olyan felismerésekhez, melyeken keresztül sikerül feloldani lelki korlátainkat, és rendezni kapcsolatainkat.

JEGYEZZÜK MEG! A gyógyulás folyamata hosszú ideig eltarthat, csakúgy, mint ahogy a betegség sem egyik napról a másikra alakult ki. A bőrbetegségektől való megszabaduláshoz nagy bátorságra van szükség, mert elkerülhetetlen, hogy szembenézzünk valódi önmagunkkal, és fel kell vállalnunk annak kockázatát, hogy ezt megmutatjuk másoknak is.

Bőrbetegségek lelki háttere

– Bőrdaganat: egyfajta zárlatot jelez a szervezetben, mely elszigetelődve egy önálló egységet hoz létre, és abból táplálkozik, hogy akadályozza a szervezet egészséges energiaáramlását. Mivel a daganatos blokk a központi irányítás alól kikerül, sejtjei kórosan elszaporodhatnak. A bőrdaganat a külvilágtól, a kapcsolatoktól való totális elzárkózást szimbolizálja. Akinek bőrrákja van, nem mehet a napra, tehát „árnyékban” éli az életét, mert valaki vagy valami beárnyékolja.

– Bőrallergia: túlérzékenységről árulkodó jel. A bőrallergián belül a fémallergia gyakori probléma. Az illető lelki hiper-érzékenységét szimbolizálja, amit a külvilág nem vesz észre, vagy nem vesz róla tudomást, ezért a szervezet fizikailag is egyértelmű jelzést ad róla. Mondanivalója: „Még egy darab fémre is reagálok, ennyire szenzitív nagyok.” A fémallergia emellett utalhat a keménységtől, az élet keménységétől való félelemre is.

– Bőrpír: színváltást jelent. Amikor az ember zavarban van, szeretne másnak látszani, elbújni, elrejtőzni, ezért megváltozik a színe.

– Bőrszáraszság: általában a sarkon, vagy a tenyéren jelentkezik, és megkeményedésre, érzéketlenebbé válásra utal, ami lelki értelemben egyfajta önvédelmi folyamat eredménye.

– Bőrgomba: a gombák élősködők, meggyengült területen támadnak. Jelzik, hogy vitalitásunk, életerőnk visszaesett és támadható, de arra is utal, hogy valaki, vagy valamilyen probléma élősködik az emberen.

– Szemölcsök: a tudat árnyékoldalaira hívják fel a figyelmet. Szemölcsök általában akkor jelentkeznek, ha az ember letért az útjáról, de sok esetben gyűlölködést is kifejezhetnek.

– Herpesz: heves belső tusakodások, agresszivitás, feszültségek, konfliktusok méreganyagának kicsapódása, ami abból adódik, hogy az ember mindezt nem tudja egyértelműen kifejezni, vagy tehetetlen, és lelki konfliktusának valamilyen módon kifejezésre kell jutnia.

Forrás: Ideál ÉletmódmagazinCikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!