Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2011. július 17. 18:37 | Timar Gigi

NYARALÁS

A Balaton, ha nem csak víz

Bár a tó vize az elmúlt években sorra kiváló minősítést kapott, és egyre több a homokos szakasszal büszkélkedő partrész is, a Balatonra menni korántsem csak a fürdőzés miatt érdemes.

Sportkedvelőknek számos újdonságot kínál a part. A térség első, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas, mediterrán hangulatú golfpályája Balatonudvariban a természet barátainak is tartogat élményeket: a szép kilátás mellett a pálya magában foglalja a természetvédelmi területnek minősített örvényesi kőbányát is. Balatonfüreden nemrég adták át a közönségnek a biciklipályát, amely elsősorban az extrém sportok iránt érdeklődőknek szerez majd örömet. A látványos triál- és egyéb versenyek résztvevőin kívül az amatőrök is használhatják a profin megépített terepet.

A vitorlássportot űzők mellett azok is vízre szállhatnak, akik inkább szórakozásra használnák a hajót. A Balatoni Hajózási Zrt. idei kínálatában a menetrend szerinti járatok mellett például naplementenézéshez igazított grill- vagy gulyáspartival feldobott hajók is vannak, és folytatódik a már bevettnek számító vízi retródiszkó-program is. A flotta tagjai privát eseményekre kibérelhetők, például kevés romantikusabb esküvői helyszín képzelhető el, mint egy feldíszített nosztalgiahajó.

A szórakozni vágyó fiatalabb korosztály számára már mondhatni hagyományosan Siófok a központ, ahol idén Siófok Nights néven indult programosorozat. Világhírű DJ-k, a legkedveltebb hazai zenekarok, sportprogramok, minden este egyszerre több helyszínen zajló partik várják az idelátogatókat. Nálunk itt alkalmaznak először olyan kedvezményekre és térítésmentes szolgáltatásokra jogosító – Ausztriában már ismert – régiós karszalagot, melynek birtokosait például ingyenes kisbuszok viszik az egyes helyszínek között.

A Balatont és környékét felkereső családok számára is fontos, különösen, ha szeszélyes az időjárás, hogy a vízi örömökön túl más elfoglaltságot is találjanak. A frissen megnyílt tihanyi Levendulaház szabadon tapogatható, átélhető formában igyekszik bemutatni az egyedülálló természeti adottságú terület jellegzetességeit. Nem csak a természetet, a történelmet is lehet hasonló, játékos formában megismertetni a gyerekekkel, például s szigligeti várban naponta kétszer tartanak bemutatót. Ha pedig múzeumi programra áhítozik valaki, a legjobb választás Keszthely. A „múzeumok városa” címre törekvő település ebben a szezonban igazán kitesz magáért. Az olyan apró, családias gyűjtemények mellett, mint a játékmúzeum vagy a most nyíló zeneautomata-tárlat, a nyárra Munkácsy-kiállítás is költözött ide, mégpedig a kastély egyik épületének – a ritkán látható képek tiszteletére szigorú követelményeknek megfelelően átalakított – falai közé.

Ma már a minőségi étkezés is meghatározó programponttá lépett elő, a tó körül a csúcsgasztronómómiát képviselő rangos éttermektől az igazi helyi ízekig terjed a paletta. A kisebb termelői piacokon friss helyi hal, valódi házi lekvár és savanyúság, sajt kapható. És persze nem feledkezhetünk meg a balatoni borokról sem, a kisebb-nagyobb borászatok többsége nemcsak italokkal, hanem ételekkel és festői környezettel is szolgál, a borkóstolás és az eldugott pincészetek közötti közlekedés feszültségét pedig a Badacsony környéki borászok összefogásával indított rendszeres buszjárat hivatott feloldani.

A cikk a Piac&Profit Magazin 2011/7. júliusi számának NHD rovatában jelent meg.  Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!