Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 07. 07:00 | PP-Eletforma

NINCS MENEKVÉS

A szénanáthás 5 típusa – Te melyik vagy?

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit teszel, ha nálad is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszaladsz a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszed a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat szeded be? Tudatosan készülsz, naprakész vagy az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudod, mire számíthatsz?

1. Az ignoráló
Évek óta szenved, az év egy adott szakaszában jelentkeznek a tünetei, így nagy valószínűséggel pollenallergiás, de erről egyszerűen nem vesz tudomást. Gyógyszerről, szteroid orrspray-ről hallani sem akar, inkább átvészeli azt a pár hetet – vagy hónapot – amíg az allergén növény virágzása tart.

Tüsszentő nő, Kép pixabay

Kép: pixabay

Mire számíthat?
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, ha semmilyen módon nem kezeltetjük az allergiát. Ez ugyanis nemcsak az életminőséget rontja – nappal is zavaró például az állandó orrfújás vagy éjjel az orrdugulás – de a kezeletlen allergia súlyosbodhat, újabb allergiák vagy akár asztma is kialakulhat.

2. Az öndiagnoszta
Leginkább az internetről és saját, esetleg ismerősök tapasztalataiból tájékozódik a betegségéről. Állítja, hogy az allergia nem komoly dolog, éppen ezért nem is fordít jelentősebb figyelmet rá. Ha a tünetei jelentkeznek, a patikából szerzi be a szükséges gyógyszereket.
Mire számíthat?
Az allergia kezeléséhez pontosan ismerni kell a beteg tüneteit, hogy mire allergiás. Ehhez első lépésben allergiavizsgálatot kell végezni – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Nincs két egyforma allergiás beteg, a személyre szabott kezeléssel pedig egyaránt alkalmazunk vény nélkül is vényre kapható gyógyszereket. Az optimális kezelés érdekében, a tünetmentességhez tehát szükséges időnként az orvosi kontroll.

3. Az orrcseppfüggő
Ő az allergiás beteg egy speciális típusa. Lehet, hogy nemcsak pollenszezonban, hanem egész évben kínozza az állandó orrdugulás, de ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Gyors megoldást keres, és talál is a vény nélkül beszerezhető, nátha esetén is használatos nyálkahártya lohasztó szer formájában. Akár havonta többet is elhasznál, éveken át, anélkül, hogy pontosan tudná, mi okozza az orrdugulást.
Mire számíthat?

Titokzatos tünetek és szövődmények…

A recept nélküli, nátha esetén gyors segítséget nyújtó orrspray használata csak egy héten át javasolt, az előírt napi dózisban. Ennél tovább – különösen hónapokig, évekig – alkalmazva viszont akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti, szaglásvesztést vagy műtéttel kezelhető orrkagyló megnagyobbodást okozhat. Tartós orrdugulás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár lakáson belüli allergén – poratka – orrpolip vagy orrsövényferdülés is okozhatja. Ha valóban allergia áll a hátterében, akkor a hosszú időn át biztonsággal használható szteroidos orrspray felírása javasolt.

4. A tudatos
Évről-évre konzultál allergológusával. Már az allergén növény virágzását megelőzően felkeresi kezelőorvosát, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezze. Ha azokat nem érzi elég hatásosnak, vagy egyéb allergiás tünete jelentkezik, felkeresi orvosát, aki a tünetei függvényében módosítja a terápiát. Mire számíthat?
Odafigyelésének, jól beállított kezelésének köszönhetően képes kontrollálni a betegségét, pollenszezonban tünetmentes. A rendszeres orvosi kontrollal minden szokatlan tünet, változás idejében felismerhető és kezelhető.

Kismama, ettől még nem lesz allergiás a gyerek
Megelőzés céljából nem érdemes terhesség és szoptatás alatt kizárni az étrendből a gyakori allergéneket – tej, tojás, glutén, mogyoró – mert ezzel nem csökkentjük a gyermeknél az esetleg megjelenő allergia kockázatát. A Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy diétázni csak abban az esetben szükséges, ha a gyermeknél már megjelentek az allergiás tünetek.

5. A hosszútávra tervező
Idegenkedik az évek óta tartó gyógyszerszedéstől, nem akar az évnek azonos szakaszában hónapokig több tüneti szert használni, vagy nem érzi azok hatását kielégítőnek. Tart az allergiás asztma megjelenésétől, vagy enyhe asztma esetén a súlyosbodásától. Gyermeke allergiás és az iskolában nehezére esik a tüneti szerek használata.
Mire számíthat?
Az allergén immunterápia jelenleg az egyetlen, ami képes tartósan megszüntetni az allergiás szüneteket. Már gyermekkortól alkalmazható, a hatóanyag a szájnyálkahártyáról szívódik fel, ehhez naponta egy alkalommal kell a nyelv alá cseppenteni, vagy a tablettát a nyelv alá helyezni. A kezelés alatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az anyaghoz, amely korábban a tüneteit okozta, így végül az allergiás tünetei nem jelentkeznek. A teljes kezelés ideje három év, de már az első évben jelentős javulásról számolnak be, akik elkezdték.

(Forrás: Budai Allergiaközpont)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!