Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. június 22. 09:00 | PP-Eletforma

egészséges nyár

A napkrém kevés a melanóma ellen

A napfénynek való kitettség a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanóma egyik jól ismert kockázati tényezője. De vigyázzunk: a napvédő krém önmagában nem nyújt teljes védelmet a melanóma ellen.

Kép: sxc

Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV-sugárzás nagymértékben növeli a melanoma kialakulásának lehetőségét, ami a génállomány károsítása révén következik be. Közel 500 gént ismerünk, amelyek rákos megbetegedések kialakulásáért felelősek. A melanoma a legveszélyesebb bőrrákos megbetegedés, ami az esetek majdnem felében ugyanazon gén sérülésének a következménye, mint ami a vastagbélrákos esetek közel 5%-ban előforduló okozója. „A melanoma esetében az egyik legfontosabb környezeti kockázati tényező a napsütésben lévő U- sugárzás, ezért is nagyon fontos, hogy ezt tudatosan kerüljük” – hívja fel a figyelmet dr. Schwab Richárd, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ orvos igazgatója.

Egészen mostanáig nem volt egyértelmű, hogy az ultraibolya fény milyen molekuláris mechanizmus révén károsítja a bőrsejtekben található DNS-t. A Manchesteri Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az ultraibolya fény hibákat okozott a p53 génben, amely normális esetben segít megvédeni a szervezetet a DNS-károsodás hatásaitól – írja az ecolounge.hu. Itt találod a részleteket.

Szerencsére a betegség viszonylag könnyen felismerhető, rendszeres szűréssel korai stádiumban jól gyógyítható. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük pigmentfoltjainkat, ha valamelyik nőni kezd, vagy megváltoztatja az alakját, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Hogy honnan tudhatjuk, hogy mikor mehetünk napra? Itt elmondjuk!

A 7 legfontosabb napozási aranyszabály
Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. A most következőkben a szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!