Facebook hozzászólás
717

5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

A változékony időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére házi praktikákat érdemes bevetni az első napokban, de hosszabb ideje fennálló, vagy erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat szükséges. Íme 5 remek tipp!

Fagylalt pro és kontra
A hideg ételek és italok irritálhatják a nyálkahártyát, ezáltal megkönnyítik a kórokozók bejutását, vagyis hozzásegítenek a torokfájás kialakulásához. A fagylalt fogyasztásának azonban kedvező hatását is ismerjük: mandulaműtétek után, vagy torokfájás esetén kihasználhatjuk a hideg italok érösszehúzó, fájdalomcsillapító hatását, ha egy gombóc fagylalttal, vagy egy pohár lehűtött teával kínáljuk a beteget – javasolja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A meleg mézes tea is gyógyít Kép: Pixabay

Teák, levesek
A bőséges folyadék fogyasztás nagyon fontos, a rendszeres hidratálás megkönnyíti a nyelést, segít csillapítani a gyulladt torok fájdalmát. A folyadékpótlást azért ne kizárólag a már említett hideg italokkal oldjuk meg, többségében inkább meleg – nem forró – mézes tea, levesek segítségével. A gyümölcslevek nem feltétlenül jelentenek jó alternatívát ebben az esetben, némelyek savtartalma – például a narancslé – irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.
Sós vizes gargalizálás
Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál sót feloldunk 1dl langyos vízben és kis adagokban gargalizálunk vele. Az ízét nem mindenki találja kellemesnek, de egy próbát megér. A University of Maryland ajánlása szerint a sós vízhez érdemes egy teáskanál kurkumát is adni, de akár tabletta formájában is fogyasztani az erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövényt.
Gyömbéres szirup
Házilag is készíthetünk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy darab gyömbért meghámozni és lereszelni, mézzel és citromlével elkeverni és egy kis fahéjjal ízesíteni. Naponta több alkalommal is érdemes egy-egy teáskanállal fogyasztani belőle.

A fokhagyma kiváló szelén forrás Kép: Pixabay

Fokhagyma
Levesként, önmagában, vagy mézbe keverve, torokfájás esetén a fokhagyma fogyasztása bármilyen formában javasolt. A fokhagyma kiváló szelén forrás, a szelénről pedig több kedvező hatása mellett az is kiderült, hogy fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében.

Mikor forduljunk orvoshoz?
A torokfájást döntően vírusok okozzák, de lehet bakteriális eredetű is, ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet. Ilyen esetekben nem javasolt otthoni kezeléssel próbálkozni, mert az elodázott orvosi vizsgálat miatt csak a szövődmények megjelenését kockáztatjuk. Az alábbi esetekben forduljunk orvoshoz:
– a torokmandulák gyulladtak, vörösek, genny látható rajtuk.
– a vírusos torokfájás erőssége általában pár napon belül fokozatosan csökken. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart, hányás, étvágytalanság, fejfájás és nyirokcsomó duzzanat is kísérheti.

Torokfájás – mikor van szükség antibiotikumra?
A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!