Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 24. 12:00 | Somogyi Zoltán Max

Zalai gombás ludaskása

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Hozzávalók:

1,5 kg liba aprólék (szárnytő, nyak, máj, zúza)
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
15 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg gomba
35 dkg rizs
2-3 evőkanál libazsír
só, bors, petrezselyem zöldje

Elkészítés:

1. A liba aprólékot leöblítjük, és 2,5-3 liter hideg vízben feltesszük főni. A gyökérzöldséget megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
2. Ha felforrt a leves, lehabozzuk, beletesszük a gyökérzöldséget, a hagymát, a fokhagymát, sót és pár szem borsot. Kis energián puhára főzzük a húst.
3. A levest leszűrjük, a zsírját félre tesszük. A zöldséget nagyobb kockákra vágjuk, a húst kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.
4. A rizst a libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzá adjuk a borsót, majd felöntjük 9 dl libalevessel, és lefedve, kis lángon pároljuk.
5. A gombát a leves zsiradékán lepirítjuk. A rizs már puha, adjuk hozzá a kockázott zöldséget, a húst és a lesütött gombát. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott petrezselyem zöldjével. Max további receptjeit itt éritek el.

Mári nénje libalevese, Kép: maxkonyhaja.hu

Kép: maxkonyhaja.hu

 

 

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

desszert, édesség, kukoricakeményítő, mandula, meggy, ünnepi asztalra

Nagyi meggyes mandulatortája

Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe.

Tovább
hűsítő, meggy, tejföl, vörösbor

Boros meggyleves

Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá!

Tovább
cserépedény, római tál, sör, szarvas

Részeges szarvasom

Én is attól tartottam, kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!