Facebook hozzászólás
746

Zakuszka

Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Zakuszka, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók
5 db csípős paprika
2 kg paradicsom paprika vagy kápia paprika
10 gerezd fokhagyma
2 db közepes zeller
8 db hagyma
5-6 kg paradicsomból paradicsom lé
10 db szegfűszeg
5 db szegfűbors
0,25 dkg cukor
1 dl borecet
3 evőkanál só
3 babérlevél
1,5 dl olaj
ízlés szerint őrölt fekete bors

Elkészítés:

Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket. Olajon  megpároljuk a hagymát, majd amikor már puha, hozzáadjuk  a többi zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget, szegfűborsot, majd  kb. egy órát főzzük. A végén fűszerezzük a zakuszkát  cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban kidunsztoljuk.

TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.

Lecsó télire
A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!