Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 29. 15:00 | László Márta

Vörösboros báránypörköltem

Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!     

Vörösboros báránypörkölt, Kép: László Márta

Vörösboros báránypörkölt, Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 3,5 kg bárányhús felkockázva
  • 45 dkg füstölt mangalica szalonna felkockázva
  • 3 ek mangalica zsír
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 1 db paradicsompaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 3 db babérlevél
  • 1 kk kakukkfű
  • 6 db borókabogyó
  • 1 tk borsikafű
  • 2,5 ek fűszerpaprika
  • 3 dl száraz vörösbor
  • só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

Nekem szerencsém van, mert a hentes bácsi azonnal fel is kockázza a kért húst. Ügyelj rá, hogy csontos falatok is legyenek benne, mert annál ízletesebb lesz a végeredmény. Tisztítsd meg a hagymákat, és kockázd fel. Tedd ezt a fokhagymával is, és tenyérrel vagy a kés fokával nyomd szét. Ugyancsak kockázd fel a mangalica szalonnát is. Mosd meg a paradicsomokat és a paprikákat, az utóbbiakat karikázd fel.

Lassan sült báránylapocka
A bárány hagyományos húsvéti étel, ha alacsony hőfokon sütjük több órán át, vajpuha, szaftos sültet kapunk, ráadásul alig van vele munka.

Egy kuktában olvaszd fel a zsírt, dobd rá a szalonnakockákat. Ha aranybarnára sült, tedd rá a hagymát. Pirítsd üvegesre! Borítsd rá a húst, óvatosan kevergesd, hogy minden oldalát megkapja a forró zsír egy picit. Most húzd le a lángról, add hozzá a fokhagymát, szórd meg pirospaprikával, és egyenként add hozzá az össze többi fűszert. Öntsd rá a vörösbort, majd zárd le a kuktát. Kis lángon főzd tovább kb. 45 percig. Ha lekerült a fedő, ízleld meg, és adj hozzá még egy kis sót, tekerj hozzá egy kis borsot, ha kell. Natúr főtt, sós krumplival tálaltam. Pompás lesz! Kínálj hozzá egy kis vöröbort!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

bab, bacon, Bud Spencer, marhaszegy

Babragu

Számos érdekességet kínálnak a húsokhoz a BBQ-partik mesterei. Ez a babragu még Bud Spencernek is ízlene!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!