Facebook hozzászólás
1 450

Vegán tiramisu turbós ötletekkel

Azért ünnepi a sütink, mert tiramisukészítésre nem mindennap szánja rá magát az ember. Egyrészt mert nem tartozik az olcsó sütemények közé, másrészt mire elkészülnek, és összeállnak egésszé a különböző hozzávalók, tészták, krémek, eltelik egy fél nap. Most igyekszünk az eredeti, méltán népszerű süteményhez nagyon hasonlító, vegán, gluténmentesen és egyszerűbben elkészíthető változatot bemutatni. A képen látható tiramisu tésztája nekünk sem olcsó, mert zömében mandulalisztből készült, de mellékelünk néhány olcsóbban is előállítható, házilag bekeverhető lisztkeveréket, amelyek helyettesíthetik a mandulalisztet és olcsóbbá teszik a sütemény elkészítését. A krémjét, amely a mascarponét hivatott kiváltani, nagyon egyszerű, saját készítésű pudingból főztük olcsó, mindennapos alapanyagokból. Tényleg nagyon finom krémes, omlós, ízekben gazdag, fantasztikus sütemény lett. A bulkshop.hu szerint érdemes vele próbálkozni.

Vegán tiramisu, Kép: bulkshop
Vegán tiramisu, Kép: bulkshop

Hozzávalók:

1 csésze barna rizsliszt
2 csésze mandulaliszt
4 evőkanál cukor (fehér színű cukorpótló) eritritol
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor a leírása szerint, felverve (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz)
kávéskanál vaníliakivonat
1 teáskanál mandulaíz (mi aromát használtunk)
0.5 – 1 dl növényi tej
* A Megjegyzések részben olcsóbb, jól működő lisztkeverékeket is megadunk a barna rizsliszt és a mandulaliszt kiváltására.

Hozzávalók a vaníliapudinghoz:

2.5 bögre vaníliás rizstej (más növényi tej)
3-4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló (több/kevesebb)
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
2 teáskanál vanília
1 teáskanál mandulakivonat (aroma)
1 csipet só
1 mokkáskanál kurkuma a színezéshez (elmaradhat)

Mákos pite aszalt szilvával
Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek – írja a bulkshop.hu.

Hozzávalók a kávésziruphoz:

2/3 bögre gyengére főzött kávé
1/2 bögre kakaópor / a tetejére a szóráshoz
3-4 evőkanál eritritol / barna cukor / kókuszcukor / más cukor (több/kevesebb)
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál fahéj

Hozzávalók a habhoz:

felvert kókuszkrém / más növényi tejszín helyettesítő
1 kávéskanál vaníliakivonat
porcukor/ más fehér cukor, cukorpótló ízlés szerint

Elkészítés:

A süteménykéreg elkészítése:
1. Indítsuk el a sütőt, melegítsük elő 180 fokra.
2. Béleljünk ki egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral. (A mienk 20×25 cm-es volt.) A legjobb, ha mindjárt abban a tepsiben dolgozunk, amelyikben a süteményt majd összeállítjuk.
3. Készítsük el a tojáspótlót: ha lenmaggal dolgozunk, őröljük meg, áztassuk be a vízbe zselésedésig.
Ha tojáspótló porral dolgozunk, az előírásoknak megfelelően keverjük be és verjük fel.
(Mi tojáspótló port használtunk.)
4. A szárazanyagokat keverjük össze.
5. A tojáspótlót, az olajat az ízesítőket és 0.5 dl-nyi növényi tejet keverjünk össze a száraz anyagokkal. Ha száraznak éreznénk a tésztát, a maradék tejből adagoljunk még hozzá.
Sűrűn folyós, de semmiképpen nem összeálló vagy száraz tésztát kell kapnunk.
6. 20 percig süssük, akkor tartsunk tűpróbát. A sütés ideje a tepsi nagyságától is függ.
7. A süteményt tegyük félre hűlni.
8. A vaníliapuding elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverjük / turmixoljuk össze és főzzük fel, sűrítsük be.
Tegyük félre hűlni.

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém
A lenhab nemcsak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan, olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon – írja a bulkshop.hu.

9. A kávészirup elkészítése:
A hozzávalókat turmixoljuk / keverjük össze és tegyük fel a tűzhelyre, lassú tűzön főni, egészen addig, amíg kissé besűrűsödik.
Tegyük félre hűlni.
10. A tiramisu összeállítása:
Felezzük el a kávészirupot és felét terítsük el a tálalóedényünk aljában.
Helyezzük rá a tésztát.
A tészta tetejére halmozzuk és terítjük a vaníliapudingot.
Simítsuk el rajta a maradék kávészirupot.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy az alkotórészek integrálódjanak.
Tálalás előtt simítsuk el rajta a felvert tejszínpótlót és szórjuk meg száraz kakaóval

Megjegyzések:
*Olcsóbb variációs lehetőségek a lisztkeverék (a barna rizsliszt és a mandulaliszt) kiváltására:
6 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
2 púpozott evőkanál kókuszliszt
1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:
7 dkg rizsliszt
7 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
6 dkg kókuszliszt

vagy:
1/4 csésze rizsliszt
1/4 tápiókakeményítő
1/4 burgonyakeményítő
1.5 bögre barna rizsliszt
1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:
1 bögre rizsliszt
1/2 bögre tápiókakeményítő
1/2 bögre kukoricakeményítő

vagy:
2 bögre apróbbra őrölt zabpehely / gluténmentes zabpehely / 1 bögre zabpehely + 1 bögre zabpehelyliszt

A fenti alternatív lisztkeverékeket ebben a süteményben nem, de más süteményekben már kipróbáltuk. Természetesen ezek a keverékek más és más minőségű és jellegű kérget eredményeznek, de működőképesek.

Jó átvágyat a bulkshop.hu!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!