Facebook hozzászólás
928

Varázslatos sült krumli

Soha életemben nem ettem olyan remek sült krumplit, szalmakrumplit, mint Amszterdamban, az utcán! Lapátkával egy kis papírtölcsérbe öntik, és ha kéred, majonézt,  ketchupöt vagy bármilyen szószt is kérhetsz rá! Egyszerűen mennyei!  

Amikor a holland halászok nem fogtak semmit, akkor este jött a krumpli. Meghámozták, hosszúkás, halacska alakúra vágták, és kisütötték. No, ez a legenda, történelmi alapja aligha van, legalább is még a holland kutatók sem találtak erre vonatkozó hiteles adatot.

Az viszont biztos, hogy dél tájt ez az egyik legismertebb és legfinomabb utcai kaja. A holland családok általában nem túl korán, de egy bőséges reggelit költenek el, 11-kor általános kávéidőt tartanak, amihez egy kis süti, azaz kuki tartozik. Hivatalos, magyar szemmel hagyományos ebédet nagyon kevés helyen láttam. Este öt után jön a vacsora, majd kávé, pihenés, és este 9-körül indul az élet, a vendégeskedés.

Magyar gyomor tehát dél körül megkordul – még Hollandiában is. Ilyenkor a lehető legjobb ötlet egy adag sült krumpli vagy szalma krumpli.

Sült krumpli, közeli felvétel, Kép: flickr
Kép: flickr

Elkészítés:

Lehetőleg kifejezetten sütéshez ajánlott krumplit vegyél a piacon! Mosd meg, majd burgonyapucolóval hámozd meg. Így a lehető legkevesebb lesz a veszteség! Éles késsel hosszában vágd fel, kb. fél centis hasábokra. Hevítsd fel az olajat pontosan 180 fokra, és rakd bele. Félig süsd meg, ÉS MOST JÖN A TRÜKK! Vedd ki a krumplit az olajból, és pihentesd úgy minimum 5 percig! Ezalatt forrósítsd fel az olajat, amennyire csak tudod! Ebben a tűz forró olajban süsd készre! Ha azonnal nekilátsz, sózd meg! És jöhet a belül puha, kívül ropogós sült krumpli!

Tejszínes krumpli
Itt egy másik remek kis burgonyás recept! Gondolja arra, hogy sokszor az egyszerűbb a jobb!

A hollandok a majonézen kívül számos szószt kínálnak hozzá. A satay a legismertebb (földimogyoróból készül), de választhatsz ketchupot, hagymát, sőt ezek keverékét is. A derék krumplisütő mesternek, aki megosztotta velem a titkot, könnyű dolga volt, mert eleve két nagy, a megfelelő hőfokú „serpenyővel” dolgozott. És még valami! Az olajat gyakrabban kell cserélni, mint gondolod! Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!