Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. június 12. 12:00 | Somogyi Zoltán Max

Sváb kapros kovászos uborka

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Hozzávalók:
kovászolni való uborka
hámozott, karikára vágott burgonya
kapor
fokhagyma
só és langyos víz

Elkészítés:
Keressünk egy öblösebb üveget, mossuk el alaposan. Tegyünk az aljába egy csokor kaprot, amit előtte alaposan leöblítünk. Erre tegyünk egy sor burgonya szeletet, majd jöhetnek a mosott, két végétől megszabadított, és bevágott uborkák. Jól töltsük ki a helyet, mert akkor nem fog feljönni az uborka a lé tetejére. Ha teszünk bele fokhagymát, akkor azt dugdossuk az uborkák közé, majd tegyünk a tetejére is burgonya karikákat. Tetejére is tegyünk kaprot, azt érdemes a szárával együtt, beszorítani az üveg szájához, így is rögzítve a tartalmat.

Keverjünk ki langyos vizet sóval, literenként egy evőkanál sót számolva, majd öntsük fel csurig az üvegeket. Tegyünk a tetejére egy kis tányért, így ha el kezd forrni, a gáz ki tud jönni, de az üveg mégis zárt marad. tegyük napos helyre, egy tálcára, hogy a kifolyó lé nehogy eláztasson valamit, és hagyjuk érni 3-4 napot. Ha elkészült, szűrjük le, tegyük hűtőbe az uborkákat, és a levet is. Érdemes már akkor elkészíteni a következő adagot. Max további receptjeit itt olvashatjátok.

Savanyú káposztával az egészségért
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

nyár, padlizsán, panírozás, újkrumpli

Püspöklila padlizsán rántva

Ezt a zöldséget Délkelet-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Gazdag ásványi sókban, illetve A- és C-vitaminban.

Tovább
grill, kert, olaj, paradicsom

Sült paradicsomom grillpartihoz

Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom! Isteni!

Tovább
fogyókúra, karalábé, sütő, vitamin

Egyszerű francia karalábém

A vadkáposztaként is ismert zöldség nem túl szép, de annál hasznosabb! Fogyókúrázóknak egyenesen mennyei! Edd nyersen is!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!