Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 08. 15:00 | László Márta

Spenótos pulykás rizottó

Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel nálunk a rizottó. Kevesen tudják, hogy olasz fogásról, és annak ezer variációjáról beszélünk. Az a lényeg, hogy csak kizárólag jó minőségű alapanyagokat válasszunk. És mielőtt azt hiszed, mindent tudsz, megsúgom: a rizottó csak annyiban hasonlít a bácskai rizses húshoz, hogy van benne rizs… És most elő az olaszos éneddel!

Spenótos pulykás rizottó, Kép: Gallicoop

Kép: Gallicoop

Hozzávalók 4 éhes szájhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg pulykamell
  • 10 dkg vaj
  • ízlés szerint fehérbors
  • 25 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
  • 1 l húsleves vagy alaplé (kockából is lehet)
  • 1 db salotta hagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 8 dkg parmezán
  • 25 dkg spenót
  • 1 csokor bazsalikom
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

1 ek vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, nagy lángon hozzáadjuk a rizst, és a fehérbort. Felöntjük egy merőkanál húslevessel, a főzőlapot alacsonyra vesszük és gyakori kavargatás (lyukacsos fakanállal!) mellett főzzük a rizst. Folyamatosan kavargatjuk, és apránként hozzáadjuk a levest. A rizsnek al dentének kell maradnia, ezt rizstől függően kb. 20 perc alatt érjük el.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, parmezánt. Ha nem elég krémes, tehetünk hozzá még kevés húslevest vagy forró vizet. A húst felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, félretesszük. Az alaposan megmosott, felcsíkozott spenótot pici vajon megpároljuk egy serpenyőben néhány perc alatt. A rizottót a spenót feltéttel, és a húskockákkal tálaljuk.

Dögös focaccia – ahogy a Divin Porcelloban sütik
Izgalmas borkóstolókon vehetnek részt azok az újságírók, akik rendszeresen elmennek a Wineglass Sajtóklub bemutatóira. Velem együtt gyakorló, de borra nem specializálódott tollforgatókat ismertetnek meg a borkultúra különlegességeivel. Havonta járunk be képzeletben egy-egy borvidéket. Általában a budapesti Divin Porcelloban kóstolgatunk, és a remek borok mellett falatozgatunk is. Annyira finomak a helyben sütött olasz kenyérfalatkák, hogy legutóbb megkerestem Németh Péter konyhafőnököt, hogy árulja el Nektek a titkot! Íme, ez a recept! Nem fogtok csalódni!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!