Facebook hozzászólás
270

Sajtos-kelkáposztás kenyérleves

Kenyeret sosem dobunk ki! – mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!

A leves egyik főszereplője Kép: Pixabay
A leves egyik főszereplője Kép: Pixabay

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1,2 l leszűrt marha-vagy csirkeleves,
    esetleg zöldséglé alap
  • 20 deka rozskenyér (kb 2 szelet)
  • 25 deka Fontina vagy Gruyere,
    esetleg más olvadékony érlelt zsíros sajt
  • 5 deka vaj
  • só, bors
  • olíva olaj a tálaláshoz

Elkészítés:

A kelkáposzta torzsáját és levélnyeleit vágjuk ki, a leveleket pedig szeljük csíkokra. Lobogó, forró sós vízben főzzük kb 3-4 percig, majd szűrjük le. Forrósítsuk fel az alaplevet. A kenyeret és a sajtot vágjuk kockákra. Tegyünk egy réteg előfőzött káposztát egy tálaló tálba vagy fazékba. Szórjunk rá a kenyérkockákból és a sajtból, majd újra tegyünk rá egy „sor” káposztát, aztán újra a sajtot és kenyeret. Az utolsó réteg után kicsit nyomkodjuk le az egészet, majd öntsük rá a forró alaplevet. Hagyjuk állni egy darabig, addig az ízek összeérnek, és a káposzta is „döglik” egy kicsit.
Addig egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és barnítsuk meg egy kicsit. Öntsük a levesre, majd ízesítsük. sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tányérokon cseppenthetünk rá egy kis olívaolajat.

Amit a kenyértárolásról tudnod kell…
Megint kiszáradt a kenyér? Elszámoltuk magunkat, és megpenészedett a maradék? Mutatunk néhány trükköt, amivel meghosszabbíthatjuk a pékáruk életét, a maradékokat pedig újrahasznosíthatjuk. Soroljuk!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!