Facebook hozzászólás
1 134

Sáfrányos rizottó

Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!

Sáfrányos rizottó, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók 4 főre:
1 fej salotta hagyma apróra vágva
30 dkg rizottónak való rizs, jelen esetben Vialone Nano (Campani)
7 (2+5) dkg vaj
15 dkg reszelt parmezán
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter zöldség alaplé
6-7 szál sáfrány
só, bors

Elkészítés:
Kb. 2 dkg vajat megmelegítek, rádobom a hagymát, lassú lángon kevergetem két-három percig. Ezután jön a rizs, azt is kevergetem, míg felforrósodik és kissé üvegessé válik, majd felöntöm a borral. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, a rizs pedig beigya a folyadékot. Amikor ezt megtette, kis merőkanalanként adagolom rá az előzőleg felforralt, sáfránnyal színezett alaplevet: mindig csak annyit, hogy a rizs azt alaposan fel tudja szívni. Ez eltart egy kis ideig, ezenközben folyamatosan kevergetem a rizst. Ekkor szabadul fel ugyanis belőle az a keményítőtartalom, amitől lágyan krémes lesz a művelet végére. Közben meg-megkóstolom, nehogy elszalasszam az al dente állapotot, amikor a rizs kívül már puha, belül azonban még egy ici-picit roppanós. Amikor az összes alaplevet felitattam vele, és állagát jónak ítélem, megsózom, borsozom, belekeverem a reszelt sajtot és hozzáadom a maradék vajat. Keverek rajta még egyet, és tálalom.

Jambalaya
A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!