Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 26. 16:00 | Hegyvári Zoltán

Rizotto a tenger gyümölcseivel

Ha van fél órád és éhes is vagy, akkor tökéletes megoldás lehet egy rizottó elkészítése. Nem kell nagy előkészület, de a serpenyő mellett azért ott kell majd állni – ez tény.

Rizotto a tenger gyümölcseivel, Kép: husimado-eger.blog.hu

Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók:
30 dkg rizotto rizs
1 fej hagyma
5 dkg vaj
2 dl fehér bor
0,5 l alaplé
50 dkg tengeri herkentyű, ízlés szerint
3-4 db aszalt paradicsom olajban

Elkészítés:
Kezdjük azzal, hogy egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztunk, majd a kimondottan rizottó rizst elkezdjük pirítani – folyamatos kevergetés mellett. Egy másik serpenyőben a tenger gyümölcsei felét szintén elkezdjük vajon hőkezelni, vagyis párhuzamosan tevékenykedünk. A kagylókat, rákocskákat citrommal locsolgathatjuk, a rizsbe pedig belekeverünk apróra vágott vöröshagymát.

A rizottó készítésésnek az egyik fontos mozzanata, hogy fehérborral indítjuk a párolást – én most formabontóan rozéval dolgoztam. Tehát öntöttem egy kevés bort a rizs alá, majd átforgattam a szemeket. Ezt követően már a felöntéseket alaplével végeztem, de mindig arra törekedtem, hogy ne legyen túl sok folyadék a rizsszemek alatt, de ne is piruljanak le. Tehát kavargatom, locsolgatom, majd jöhetnek a tengeri herkenytűk. Most a rákok másik fele jön a rizottóra, a másik serpenyőben még mindig rotyognak a többiek. Tehát belekeverem a rákokat, jöhet a bazsalikom és az oregánó, só és bors – majd ismét kavargatás.

Azért, hogy nagyon különleges és intenzív legyen az ízvilág, nos ezért aszalt paradicsomokat is csíkozok a rizottó mellé, majd a végén jöhetnek a lepirított tenger gyümölcsei is.

Citromos rizotto
A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

burgonya, kacsa, majoránna, pünkösdi étek

Pünkösdi kacsaültem

Pünkösdkor a szárnyasok kerülnek előtérbe az ünnepi asztalon, például a rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!