Facebook hozzászólás
560

Póréhagymás macedón pite

Macedón szomszédaink kedvelt pitéje, ami a náluk oly annyira közkedvelt réteslapból készül. Ez a zöldséges finomság, akár egy finom ragu társa is lehet egy hétköznapi vacsorán. No és a böjti időszakra is tökéletes!

A vegetáriánusok csemegéje is lehet

Hozzávalók:

  • fél kg réteslap
  • 3 darab póréhagyma
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3o dkg érett túró
  • 2-3 tojás
  • olaj
  • kevés ásványvíz, olaj, só

Elkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, és 2 cm vastagságra szeleteljük. Megsózzuk és kevés olajon puhára pároljuk. Külön edényben összetörjük a túrót, hozzáadni a kajmakot v. tejfölt, a tojást, a kevés olajat, a sót, az egy pohár ásványvizet, majd a megpárolt póréhagymát.

Mi az a kajmak?
Ez egy tejtermék különlegesség déli szomszédainknál: megaludt, édes tejszín megsózva. A felforralt, majd lehűtött tehéntejet lefölözik, a tejfölt facsöbörbe rétegezik, minden réteget megsóznak, alacsony hőmérsékleten 15-20 napig érlelik.

A sütőedény alját picit beolajozzuk és 3 réteslappal elkezdjük a rétegezést, majd jön a krém, a réteslap, a krém, míg el nem fogy. A tetején természetesen réteslap van. 2oo fokon előmelegített sütőben kb 4o percig sütjük fóliával lefödve, majd még 15 percig a fóliát levéve. Szeletekre vágjuk és tálaljuk.

Tipp: Tetszés szerint lehet még fűszerezni pici borssal, fokhagymaporral, kaporral…De az már egy sajátos  variáció lesz. Először próbáljátok ki az eredeti recept szerint 🙂 Jó étvágyat!

A túrós prószát vegyes zöldséggel már egyszer feltálaltuk! Emlékeztek rá?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!