Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. június 09. 14:45 | László Márta

Pogi Piroska kosarába

Mindig is jobban szerettem sós sütiket sütni. Valahogy több sikerélményem is volt tőle! Ez a vendégváró igazán gyors, nem kíván nagy szakértelmet, de sok lesz belőle, és még másnap is nagyon finom! Próbálkozhatsz más magokkal is, és a tehéntúrót is kipótolhatod juhtúróval. 

Lenmagos pogácsa, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 40 dkg olvasztott, majd lehűtött vaj
  • 2 tojás a tésztába, +1 a pogácsák tetejére
  • 3 dkg friss élesztő 0,5 dl langyos tejjel, pici cukorral felfuttatva
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

Az összes alapanyagot jól összegyúrom. Folpackkal letakarom, és fél órára beteszem a hűtőbe. Alaposan liszteztem a gyúródeszkát, és kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtom. A pogácsák tetejére félretett harmadik tojást verem egy villával, és megkenem vele a tésztát. Kettőbe hajtom, majd kinyújtom kb. másfél-két ujjnyi vastagra. Előkapok egy kisebb pogácsaszaggatót, és nekiállok a szaggatás nemes műveletének. Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakom a cuki pogácsákat. Megkenem a tejüket a maradék tojással, és mindegyik tetejére szórok pár szem lenmagot. 200 fokra előmelegített sütőben kisütöm, de óvatosan, ne égjen meg, ne száradjon ki! Ha a tetejük pirosas, és a talpuknak is van már egy kis színe, akkor kész! Kikapom a sütőből, és már teszem is be a következő tepsit, ugyanis lesz belőle bőven! Sőt, még másnap is nagyon jó! Én imádom! Ezzel mentem a minap vendégségbe. Egy kis kosárkába raktam, konyharuhával letakartam, és még akkor is langyos volt, mikor megérkeztem. Tisztára, mint egy született feleség!…

Márti világbajnok kolbászos kiflije
Ezt a receptet anyukámtól tanultam, és bizton állítom, soha sós sütivel ennél nagyobb sikert még nem arattam. Nincs családi, baráti vagy éppen karácsonyi összejövetel, ami ne úgy kezdődne, hogy … és akkor a Márti süt KÉT adag kolbászos kiflit. Mentünk már nem egyszer úgy buliba, kerti partira, hogy külön kérték, italt ne is vigyünk, csak én süssem meg a kiflijeimet! Én pedig kis kosárkámban boldogan viszem – mint Piroska a nagymamához a kalácsot – ezt a páratlanul remek sós sütit! Ígérem, nem fogtok csalódni!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

cukkini, fokhagyma, gluténmentes, kurkuma, vegán étrend

Cukkibnitallérok rizsmorzsával

A tallérok csodálatos halványzöldek, kívül-belül ropogósak, mégis puhák, omlósak. Gluténmentes, vegán étrendbe illeszthető.

Tovább
alma, fahéj, gyömbér, ősz, sütemény

Egy laza almás Max konyhájából

Mit is csináljunk az ajándék almákkal, ha már a garázsban is kezdenek rothadni? Megmutatjuk, milyen mentőövet dobott nekik Max?

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!