Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. szeptember 11. 14:38 | Hegyvári Zoltán

Parmezános, bazsalikomos krémleves

A teraszunkon és a ház előtti virágtartó edényekben nagyon beindultak a fűszernövényeink, de annyira, hogy a bazsalikom már erdőként mutogatja magát. Napok óta agyalok, hogy mit készítsek belőlük – amikor eszembe jutott, hogy talán leves lehetne ezekből a húsos, gyönyörű levelekből. Keresgéltem a neten, találtam egy jó párosítást: bazsalikom és parmezán, amit pedig követett a tett – vagyis elkezdtem lecsipegetni egy nagy maréknyi levelet – írja az egri Húsimádó barátunk

Parmezános, bazsalikomos leves, Kép: Hegyvári Zoltán

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

Elkészítés: 

A hagymát és a burgonyákat megpucolom, majd feldarabolom őket, a bazsalikom leveleket alaposan megmosom, majd ezeket is felaprítom. A hagymát kevés oliván megdinsztelem, majd a burgonya kockákat és a leveleket a hagymára szórom – és egy kevéske vizet öntök alájuk.

Sopa Azteca – magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )

Egy kicsit a levelek összeesnek, majd reszelek parmezán sajtot a levesünk alapjába – ez az összetevő gyakorlatilag most szinte fűszerként fog viselkedni. A lábasba beleöntöm az alaplevet – én fagyasztott húslevessel dolgoztam, de pár perc alatt ez is felolvad, úgyhogy semmi gond.

Jöhet a só és a bors, a fokhagyma – majd amikor már úgy érzem, hogy a burgonya megpuhult, akkor botmixerrel homogén állagúra dolgozom össze a levesemet. A művelet végén egy darab vajat dobok még a zöld lébe, szép krémes állagú, fényes felületű lesz a végeredmény – amit tálaláskor még egy kis parmezánnal meg is bolondítok. Levesbetétként én most diós kenyeret locsoltam meg olivával, majd reszeltem rá lágy és parmezán sajtot, amiket rájuk is olvasztottam.

Hogy milyen lett? Nos korábban már készítettem egy párszor petrezselyem levest, amihez ez az íz és látványvilág nagyon közel áll – de a két íz, mármint a parmezán és a bazsalikom olyan szépen együtt dolgozott, hogy a nejem csak annyit mondott az ebéd végén: ” Lett egy új kedvenc levesem! “



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!