Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. szeptember 15. 14:45 | László Márta

Márti őszi kacsája rozmaringos krumplival

Készítettem már szüreti kacsát, és óriási sikernek örvendett nemcsak otthon, hanem itt, az Életforma otthonfozok.hu oldalán is! Nos, ismét itt az ősz, itt a szüret, itt a szőlő, turbóztam tehát a receptemen! Ahogy egykori hajószakács barátom mondta: elveimmel ellenkezik a vasárnapi rántott csirke! Igaz, itt van helyette egy igazi különlegsség! Keress hozzá egy finom bort, ha lehet, fehéret! Irány a konyha!    

Szőlős kacsa, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Hozzávalók:

Körítéshez:

  • Fejenként 2-3 kiflikrumpli
  • 5-6 ág rozmaring levelei
  • 2-3 fej fokhagyma szétnyomva
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítés: 

Jól bedörzsöltem a fűszerekkel a kacsát. Ha van időd, ezt előző nap is megteheted, annál ízletesebb lesz. Melegítsd 180 C° fokosra a sütőt, végy elő egy tepsit, locsold meg kicsit olajjal, és dobd bele a szalonnakockákat.

Egyszerű kacsás költemény, ahogy Mártiéknál szeretik
Imádják a barátnőim a sült kacsacombot, mégsem sikerül nekik. Vagy kiszárad, vagy íztelen, vagy nem tudom mit csinálnak szegény párával… na, de most, itt a megoldás! Ez egy ízletes csoda, ami biztosan nyerő egy ünnepi estére, sőt, akár egy jó kis Valentin-napra is! Vágj bele nyugodtan, mert ezzel nem tévedhetsz!

Közben egy serpenyőben forrósíts olajat, és a combok mindkét oldalát kapasd meg egy picit, hogy szép pirosak legyenek, és vedd ki. Tedd egy tepsibe a combokat. Szórd köré a hagymát, a fokhagymát, a szőlőt, öntsd rá a serpenyőben maradt zsiradékot, végül a bort. Jöjjön a jótékony alufólia, amivel betakarom, és már mehet is be a sütőbe. Kb. másfél óra alatt elkészül (javasloma hústűpróbát!), és az utolsó 15 perce már leveszem a fóliát!

Amíg várom a csodás illatokat a sütőből, addig összedobom a garnérungot! A kiflikrumplikat héjastól megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, vagy csak háromba töröm, ha a rusztikusság a cél! Sütőpapírral kibélelt tepsibe szórom. Jól szórjuk meg a rozmaringlevelekket, a fokhagymával, sóval borssal, majd locsoljuk meg olajjal.

Amint kész a kacsa, a tepsit légkeveréses 250 fokosra erősítem, és már dugom is be a krumplit. Kb. 15 perc alatt kész!

Jó étvágyat a nem mindennapi, ám de remek őszi fogáshoz!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!