Facebook hozzászólás
5 732

Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából

Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján – amit nagyanyja és anyukája is használt – sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.

Rácsos linzer, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztbe belekevertem a sütőport, majd hozzáadtam a zsírt és a teavajat, ezeket elmorzsoltam a liszttel. Ezután hozzáadagoltam a porcukrot, a darált diót, a fahéjat, a tejfölt, a tojást és kézzel homogén tésztát gyúrtam. Először úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni, de a kezed melegétől szépen összedolgozhatóak lesznek az elemek. Letakarva 20 percre hűtőbe tettem a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkára borítottam a tészta 2/3 részét (a maradékból lesznek a tetejére a rácsok!), kinyújtottam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (23×34 cm-es tésztasütő tepsi) helyeztem. A sárgabarack lekvárhoz nem írtam mennyiséget, mert nem mindenki szereti, ha gazdagon borítja a lekvár. Tehát megkentem sárgabarack lekvárral – nem látszott ki a tészta a lekvár alól -, majd a maradék tésztát kisodortam és derelyevágóval kb. ujjnyi vastag csíkokat vágtam, és a lekváros rész tetejére rácsos alakzatba felhelyeztem. A rácsokat átkentem a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) körülbelül 35-40 percig sütöttem. Amikor szép aranyszínűre sült, kivettem, kihűlés után szeleteltem.

Bolo do caco, a madeirai kenyér
Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás – nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott… Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől – írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg – tette hozzá a gasztrobloger.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!