Facebook hozzászólás
353

Mini mákos rétes

Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. 

Mini mákos rétes, Kép: publicdomainpictures.net
Kép: publicdomainpictures.net

Hozzávalók nagyjából 50 darabhoz:
1 csomag réteslap
30 dkg darált mák
3-4 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1-2 db alma
2-3 evőkanál baracklekvár
10 dkg mazsola
1 dl olaj
Elkészítés:
3 dl tejet felforralunk a cukorral, beleszórjuk a mákot, sűrűsödésig főzzük. Ízesítjük citromhéjjal, mazsolával, belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a lekvárt is. A friss réteslapokat széthajtjuk, kettőt-kettőt egymásra fektetünk, közüket meglangyosított olajjal vékonyan megkenjük. A dupla lapokat négyujjnyi négyzetekre vágjuk, mindegyikre máktölteléket halmozunk. Először a tészta négyzetek két szélét hajtjuk be, majd felgöngyöljük a csomagocskákat. Megolajozott tepsire fektetjük őket, tetejüket is lekenjük olajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc
Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!