Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. december 08. 14:45 | Pammer Lívia

Mazsolás csíkos kalács az ünnepekre is

Már nagyon vágyott Pammer Lívia egy puha, foszlós, kakaós kalácsra reggelire egy kis vajjal, mézzel és tejeskávéval. A gondolatot tett követte, az eredmény pedig pontosan olyan lett amit elképzelt. Egy apró hiba azonban belecsúszott, másnap reggelire a kalácsból már csak morzsa maradt…

Mazsolás csíkos kalács, Kép: Pammer Lívia

Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

Elkészítés: 

A lisztet és a többi hozzávalót feleztem, mert kettő adag tésztát dagasztottam meg külön. Az egyiket simán, a másikat kakaóporral.

A 40 deka lisztbe beleütöttem az egy egész tojást, a tejbe (kb 2,5 dl ) egy evőkanálnyi kristálycukrot kevertem, meglangyosítottam és hozzámorzsoltam a 2,5 deka friss élesztőt. Pár perc alatt felfuttattam, és a liszthez adtam.

Fanta torta, ami a gyerekek kedvence lesz
Már egy ideje valami jó túrós-citromos édességen járt Pammer Lívia esze, aztán bevillant neki ez a fanta szelet nevű sütemény. Még soha nem készítette, de barátnője sokszor megsüti. A túrós tölteléket is kicsit másként készítette, mint azt olyan sok oldalon olvashatjuk, nem akarta tömény vajasra csinálni, így tejszínnel és habfixálóval oldotta meg azt a kérdést, hogy ne legyen túl lágy a túrós massza. A tetejére pudinggal felfőzött fantát tett, eztpedig bármilyen más üdítőitallal kiválthatjuk.

A további hozzávalókat – reszelt citromhéj, 10 deka kristálycukor, 5 deka puha teavaj – is a liszthez adagoltam, és sima kellemes tapintású, nem kemény, és nem is ragacsos tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálba tettem, duplájára kelesztettem.

A másik, kakaós tésztát a maradék hozzávalókból ugyanígy szép simára dagasztottam. 40 deka liszt, a langyos tejben felfuttatott 2,5 deka friss élesztő, a kristálycukor, a reszelt citromhéj a puha 5 deka teavaj és 5-8 deka jó minőségű kakaópor hozzáadásával. Ezt a tésztát is alaposan megdagasztottam, majd lisztezett kelesztőtálban szintén duplájára kelesztettem.

Amikor mindkét tésztánk kellőképpen megkelt, a sima tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra sodorjuk. A mazsolát rumos langyos vízben 5-10 percig áztassuk meg. Miután a sima tésztánkat ujjnyi vastagra sodortuk, a lecsepegtetett mazsolát egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk. A kakaós tésztát is ujjnyi vastagra sodortam, és a sima, kinyújtott, és mazsolával megszórt tésztalap tetejére helyeztem. Sodrófával óvatosan egyszer áthengergettem, majd a széleket behajtottam, és az egészet együtt szorosan feltekertem. Sütőpapírra fektettem, egy egész felvert tojással a tetejét átkentem, és 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Házi készítésű lekvárokkal, mézzel, teavajjal kínáltam.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!