Facebook hozzászólás
512

Mákos pite aszalt szilvával

Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek – írja a bulkshop.hu.

Hozzávalók egy nagyobb piteformához:

Mákos pite aszalt szilvával, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

A tésztához:
1,5 bögre zabpehelyliszt
3 evőkanál kókuszliszt
2 lentojás: 2 tojásnak megfelelő tojáspótló / 1 dl lenfehérje / nem vegánoknak 2 tojás
1 nagy evőkanál kókuszzsír
3-4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / cukorpótló / cukor
1 bögre narancslé / növényi tej
1 tasak sütőpor (a sütési gyakorlatunknak megfelelő)
fűszerek: fahéjszegfűszegkardamom, vanília, só (mindenből egy kevés)

A töltelékhez:
1,5 bögre mák
3 nagy evőkanál szilvalekvár / 1,5 bögre aszalt szilva
2 evőkanál útifű maghéj
2 deciliter víz
szükség szerint cukor / cukorpótló

A pudinghoz:
1 tasak bolti, vegán, GM mentes puding / saját készítésű

Elkészítés:

1. A pitetészta elkészítése:
Készítsük el a lentojást, ha azzal dolgozunk: 2 evőkanál lenmagot őröljünk meg és 6 kanál vízben keverjük el. Hagyjuk állni 5-10 percig. A hozzávaló lisztekben morzsoljuk el a kókuszzsírt. A lentojást és a többi hozzávalót adjuk a lisztekhez, és gyúrjunk belőle puha, de jól formázható tésztát. Nyomkodjuk a tésztát egy piteformába, és 180 fokos sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni.

Méteres palacsinta
Ha tetszett a recept, íme egy másik különlegesség a bulkshop.hu-ról! A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

2. A máktöltelék elkészítése:
Mossuk meg alaposan és 15-20 percre áztassuk be az aszalt szilvát, ha azzal dolgozunk. Az áztató víz nagyobb részét szűrjük le, kevés visszamaradt vízben turmixoljuk meg a szilvát. Innentől kezdve lekvárként dolgozhatunk vele. Daráljuk le a mákot. Daráljuk meg az útifű maghéjat, ezzel fogjuk majd megszilárdítani a tölteléket. Tegyünk fel 1 bögre (2.5 dl) vizet főni, amikor forr, dobjuk bele a darált mákot és egészen kicsikét főzzük meg. Keverjük el a mákban a lekvárt. Hagyjuk kicsit hűlni. A langyos mákos, lekváros keverékbe keverjük bele az útifű-darálmányt. Kóstoljuk meg, édesítsük, ha szükséges.

A puding elkészítése:
Ha bolti pudinggal dolgozunk, járjunk el a tasakon lévő utasítás szerint. Ha mi magunk készítjük a pudingot, két evőkanál kukoricakeményítőt kavarjunk el 4 deciliter növényi tejben, és főzzük sűrűsödésig. A tűzről levéve édesítsük meg, keverjünk el benne 1/2 mokkáskanál kurkumát és 3 evőkanál cukrot. Ízesítsük egy kávéskanál vaníliakivonattal vagy aromával. A többi már gyerekjáték! Simítsd a pitébe a mákos tölteléket, arra a pudingot, és díszítsd néhány szilvadarabbal! Fejedelmi lesz!

Jó étvágyat kíván hozzá a bulkshop.hu.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!