Facebook hozzászólás
1 558

Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből

Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei és abbahagyhatatlan. Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeret furdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni – állítja  a bulkshop.hu !

Mákos núdli, Kép: bulkshop
Mákos núdli, Kép: bulkshop

Hozzávalók 3 adaghoz:

20 dkg zabpehelyliszt

60 dkg főtt, tört krumpli

1 evőkanálnyi növényi zsír vagy margarin

2 tojásnak megfelelő Orgran vagy más tojáspótló por (nem vegánoknak 1 tojás)

2/3 bögre mák a forgatáshoz

lekvár a derelyéhez

ízlésünknek, szokásainknak, diétánknak, életmódunknak megfelelő porított cukor, cukorféleség vagy szirup (mi kókuszcukrot használtunk)

só a főzővízhez

Lekváros derelye, Kép: bulkshop
Lekváros derelye, Kép: bulkshop

Elkészítés:

1. Előkészületek:
A krumplit főzzük, majd a főzőlevét leszűrve, törjük meg. Főtt, tört állapotában legyen 60 dkg.
Hűtsük ki.
A mákot és a választott cukorféleséget őröljük meg.
A tojáspótló port az előírásoknak megfelelően készítsük el. (2 kávéskanál tojáspor + 4 evőkanál víz)
2. A kihűlt krumpliból, zabpehelylisztből, növényi zsírból és a tojáspótlóból gyúrjunk lágy, nem morzsálódó, de nem is ragadós tésztát. Ha morzsálódna, törékeny lenne, adjunk hozzá evőkanalanként a krumpli leszűrt levéből vagy egyszerűen vizet.
3. A tésztából formáljunk egy hengert. Ebből a hengerből vágjunk le lapos korongokat, amelyeket a derelyekészítéshez a tenyerünkkel továbblapítunk, közepébe lekvárt helyezünk, a tésztát a lekvár fölött kettéhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk.

Méteres palacsinta
A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

Ha nudlit készítünk a hengerből levágott, lapos korongtésztát hosszúra sodorjuk, és nudliknak megfelelő nagyságúra feldaraboljuk.
4. FONTOS főzési tanács:
A tojáspótlóval készített zabtészta nem olyan strapabíró, mint tojásos testvére.
Fővő, de ne zubogva lobogó, forró vízben főzzük ki a derelyét / nudlit. Amikor a kifőtt tészták a felszínre emelkednek, rövid időn belül szedjük ki a vízből. Könnyen szétfőnek, ha sokáig a vízben hagyjuk őket.
5. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal forgassuk a cukros mákba.

Egyenként sorba rakva – nem egymás hegyére hányva – könnyedén megmelegíthető a sütőben, mikróban. Mivel könnyen melegíthető még másnap is, nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot, el fog fogyni!

Ezzel kíván Nektek a bulkshop.hu jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!