Facebook hozzászólás
1 452

Mákos guba torta vaníliasodóval – Andi konyhájából

Aki már unja a hagyományos mákos bejglit karácsonykor, de a következő évben is bőségben szeretne élni, azoknak ezt a fantasztikus mákos guba tortát ajánljuk. Vanília sodóval tálalva érkezett Andi konyhájából.

Az elmúlt évek során számos finomságot, ötletet osztottunk meg Lévai Andreától, aki most e-mailen küldte el ezt a közkedvelt nemcsak ünnepi finomságot. Tortaformába „öntötte” a gubát…

dec5_gasztro-300x212Hozzávalók: ·

  • 10 db szikkadt kifli,
  • 5 tojás,
  • 10 dkg darált mák,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 liter tej,
  • reszelt citromhéj,
  • lekvár,
  • A vaníliasodóhoz:
  • 4 dkg liszt,
  • 5 dkg cukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje,
  • 4 db tojássárgája,
  • 8 dl tej

Elkészítés:

A kiflit karikázzuk fel. A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a tej felmelegedett keverjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval.

Ha még nem volt elég a mákos finomságokból, akkor jöhet egy gyors joghurtos-mákos kevert, vagy akár egy mákos baklava!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!