Facebook hozzászólás
476

Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan

Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni – a kísértést kivéve…

Libatöpörtyű, Kép: wikipedia.com
Kép: wikipedia.com

Hozzávalók:

1 kg bőrös libaháj

Elkészítés:

A hájat 3-5 centis kockákra vágjuk, ez ízlés kérdése, ki milyen nagyságú töpörtyűt szeret. Egy magas falú serpenyőbe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a háj feléig érjen. Forrásba hozzuk, majd kis lángon kiolvasztjuk a zsírt, ez akár egy-másfél órát is igénybe vehet. Ennyi idő alatt a víz elpárolog, a zsír nagy része kiolvad, a töpörtyű pedig szép színt kap. Leszűrjük, a zsírt hűlni hagyjuk, a töpörtyűt azonban még sütjük kicsit a serpenyőben, időnként megkeverve. Amint sötétedésnek indul, és már kopogós, lekanalazzuk az újfent keletkezett zsírt, majd fogunk egy jó nehéz serpenyőt, rátesszük a töpörtyű tetejére – amelyek akkor még az első edényben vannak, amelyben készülnek -,  teszünk rá egy-két súlyosabb konzervet, lepréseljük, és még néhány percig sütjük. Eztán papírtörlőre szedve hagyjuk langyosra hűlni.

 

 

Falusi libazúza pörköltöm
Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább – amúgy “libásan”. Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!