Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. november 11. 14:45 | László Márta

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál

Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki! 

Libaleves májgombóccal, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Hozzávalók:

Hozzávalók a májgombóchoz:

Elkészítés:

Vágd össze a megtisztított a libahúst, és tedd egy lábasba, majd öntsd fel hideg vízzel. Kezd el egész kis lángon főzni. Pucold meg a zöldségeket. Ha felforrt a leves, szedd le a habját, majd sózd meg, és add hozzá egészben a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsszemeket. Főzd tovább lassú tűzön, hogy csak gyöngyözzön a levesed. A zsemléket áztasd langyos vízbe, majd nyomkodd ki. A májat kapard el egy jó éles késsel, majd keverd össze a zsemlékkel, a tojásokkal, a morzsával és a fűszerekkel.

TIPP!
Ha a májgombócos massza nem áll össze, vagy szétfőnének a próbagombócok, akkor keverj hozzá még egy kis zsemlemorzsát!

Készíts pár próba gombócot a kész masszából, és lassan gyöngyöző sós vízben próbáld meg kifőzni. Ha nem esnek szét, nyert ügyünk van, és egy kiskanál segítségével készíts el a többi kis gombócot, és azokat is főzd készre. Közben ha úgy látod, hogy a hús félig megfőtt, zöldségeld be levesedet, és főzd tovább lassú tűzön.

MÁSIK TIPP!
Ha nagyon zsíros a leves, hagyd kicsit állni, hogy a tetején összegyűljön. Végy egy papírtörlőt, tedd rá, majd kapd ki. Így szépen, apránként le tudod szedni róla a zsírt!

Ha kész a leves, önts rá egy kis pohár hideg vizet, majd lassan szűrd le. A húst szedd le a csontokról, vágd kisebb darabokra, és úgy tedd vissza a levesbe. A zöldségeket is kockázd fel, és mehet a hús után. Tálaláskor először mindenki tányérjába tegyél annyi gombócot, amennyit a vendéged kér, majd merd rá a levest! Isteni finom!

Fácánlevesem a vasárnapi családi asztalra – fickósítóval!
Elárulok egy nagy titkot! Most ünnepeltük a szüleim 65. házassági évfordulóját. A szűk családi díszebédet boldogan vállaltam! Ez a leves erre az alkalomra készült! Mindkettő feledhetetlen volt! A friss zöldségeket pedig kedvenc biozöldségesem szállította. Sok az ízletes hozzávaló, de korántsem bonyolult!

     

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!