Facebook hozzászólás
649

Lengyel, magyar, két jó barát

Tudjuk a tokaji aszúról, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz. Éljen a lengyel származású bejgli és a magyar tokaji megbonthatatlan barátsága! 

Bejgli, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Hozzávalók a tésztához:

  • 56 deka liszt
  • 21 deka vaj
  • 2 deka élesztő
  • 3 deka cukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás sárgája

a diótöltelékhez:

a máktöltelékhez:

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 deci langyos tejjel és a 3 deka cukorral felfuttatjuk, majd a vajas liszthez keverjük. Hozzáadjuk még a tészta többi alkotórészét, alaposan összedolgozzuk, majd 4 cipóba osztva lisztezett deszkán, letakarva a duplájára kelesztjük. A diós töltelékhez a cukrot 1/2 deci vízben felforraljuk, és hozzáöntjük a darált dióhoz, amit ezután a reszelt almával, az apróra vágott birsalmasajttal, a mazsolával és a lekvárral jól összekeverünk. A mákos tölteléknél a tejhez adjuk az összes hozzávalót, és hirtelen felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztacipókat lisztezett deszkán egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk, és felkenjük rá a diós, illetve a mákos töltelékeket. Szorosan összetekerjük, majd a négy rudat sütőlemezre téve, tetejüket tojásfehérjével megkenve körülbelül 1 óráig hideg helyen pihentetjük, majd előmelegített, forró sütőben barnáspirosra sütjük. Ha kihűlt, folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tároljuk.

Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo
Kép: Furmint Photo

A mai Lengyelország területéről származó, hozzánk osztrák közvetítéssel érkező sütemény lassan 200 éve jelent biztos pontot karácsonykor az asztalunkon. Hosszú ideig a mákos és a diós változat volt ismert, de ma már a gesztenyés és az aszalt gyümölcsös variációk, illetve mindezek kombinációi is kedveltek. A sütőből kikerülő bejgli a legtöbb családban több étkezést is végigkísér, és erre alkalmas a tokaji aszú is. Ha mindössze egy-egy pohárral iszunk ebből a gazdag, koncentrált borból, tegyük vissza a dugót, a hűtőben ilyen állapotban is megőrzi értékeit egy-két hétig. Ha az ünnepek alatt tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!