Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 15. 16:00 | bulkshop.hu

Kölessel töltött karalábé

A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!

Kölessel töltött karalábé, Kép: bulkshop.hu

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók:
3 nagy karalábé
1.5 bögre főtt köles
1 bögre zabpehely
1 kisebb sárgarépa
1/2 kaliforniai paprika
1 hagyma/ 1 csokor zöldhagyma/ 1/2 póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma /1 kiskanál fokhagymapor
1 fél cukkini (el is maradhat)
Fűszerek: kömény, friss vagy szárított kapor, kurkuma, 1 mokkáskanál füstölt paprika, amit szeretünk
ízlés szerint
1 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 dl vagy kevesebb étolaj (amelyik fajtát szeretjük)
Vegetáriánusoknak 1 tojás, vegánoknak 1-2 lentojás vagy keményítő alapú tojáspótló

Elkészítés

1/2 bögre kölest főzzünk meg gurulósra. (kb. két és félszeres mennyiségű vízben). A köles a karalábéba töltve még puhulni fog. Hűtsük ki.

Kaparjuk ki a karalábék belsejét, fújjuk be kevés olajjal az üreget. A kikapart karalábé darabokat vagdaljuk kisebb kockákra.
Áztassuk be a zabpelyhet forró vízbe, 30 percre.
Reszeljük és daraboljuk össze a zöldségeket.

A töltelék elkészítése:  Pirítsuk meg a hagymákat, dobjuk hozzá a zöldségeket, de csak egy picit pároljuk meg őket, hogy kicsit összeessenek, hiszen a karalábéban még tovább fognak puhulni. Fűszerezzük, sózzuk. Hűtsük ki egy kicsit. A töltelékhez keverjük hozzá a főtt kölest. Tegyük hozzá a tojást vagy a növényi tojásokat. Keverjük alaposan össze.

A zabtejszín elkészítése: A beáztatott zabpelyhet szűrjük le. Tegyük a turmixba és öntsük fel 3-4 dl-nyi vízzel, adjuk hozzá az étolajat. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál friss vagy szárított kaport. Turmixoljuk simára. Kicsit hígabb legyen, mint a tejfel, mert a sütéskor még tovább sűrűsödik.

Töltsük meg a karalábékat az elkészült zöldséges kölessel. A tepsink aljába öntsük bele a zabtejszínt, keverjük bele az aprózott karalábé darabokat. Állítsuk rá a megtöltött karalábékat. A tepsit fedjük le fóliával. 180 fokos sütőben mi 50 percig sütöttük, de szúrjunk bele egy villát, győződjünk meg róla, hogy a karalábé megpuhult.

Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a vegák is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma. Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

hagyma, kacsa, kacsamáj, leves, sárgarépa, tojás, zsemlemorzsa

Májgaluska leves kacsamájból

Úgy kezdődött, hogy a bolti kacsaleveses dobozokban rejtőzködött valamennyi máj is - árulta el egri húsimádó barátunk.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!