Facebook hozzászólás
324

Kávés, diós kocka

Retró sütemény a javából, a pudingpor és a vajkrém elengedhetetlen hozzávalója, ami a mai modernebb sütési alapanyagok között kevésbé talál helyet. De ami régi, nem biztos, hogy nem is jó!

Kávés, diós kocka, Kép: Fajcsák Sándorné
Kép: Fajcsák Sándorné

Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg cukor
8 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
a krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 evőkanál instant kávépor
5 dkg csokoládé dara
2 banán (elhagyható!)
10 g zselatin (vagy expressz zselatin, melyet a felvert tejszínbe kell keverni)
1 egész doboz vajkrém

Elkészítése:
A pudingot előírásszerűen megfőzzük, kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a fele cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a megmaradt cukorral. A sárgáját ráöntjük a fehérjére és hozzáadjuk a lisztet meg a kakaót, majd könnyedén összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.

A zselatint felöntjük 0,5 dl vízzel és duzzadni hagyjuk, majd felforrósítjuk (de nem főzzük), vagy pedig az expressz zselatint keverjük bele a felvert tejszínbe. A kávéport 1 evőkanál vízben feloldjuk, a tejszínt pedig felverjük. Az időközben kihűlt pudingba belekeverjük a zselatinos tejszínt, a feloldott kávét, a vajkrémet, és habverővel összekavarjuk. Felét rákenjük a piskótára, kirakjuk banánkarikákkal, és befedjük a megmaradt krémmel. Ha elhagyjuk a banánt, az egész krémet kenjük a tetejére. Szórjuk még meg apróra vagdalt dióval is. Egy éjszakára hűtőben dermedni hagyjuk, és másnap szeletekre vágjuk.

Diós puszedli
Egyike a kedvenc ünnepi aprósüteményeimnek, mert gyerekkorom ízeit idézi vissza. Háziasszonyként pedig roppant módon megbecsülöm, hogy egyszerűen és gyorsan készíthető. Próbáld ki te is, mennyire egyszerű!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!