Facebook hozzászólás
575

Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással

A nők ünnepén igazán meglephetnéd kedvesedet valami finomsággal, hisz megérdemli! Max konyhájából ajánlom ezt az egzotikus ételt. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez! Van még időd elkészíteni!

Illatos teafüvön füstölt libamell salátaágyon narancsos teamártássla, Kép: Max konyhája
Kép: Max konyhája

Hozzávalók:

a mártáshoz:

Elkészítés:

  1. Pácoláshoz őröljünk meg két evőkanálnyi teakeveréket. A libamell bőrös oldalát egy éles késsel óvatosan vagdossuk be. Az őrölt teakeverékkel dörzsöljük be a húsokat. Lefedve hagyjuk pár órát (akár egy éjszakát is), hideg helyen pihenni.
  2. Készítsük elő a húst, legalább egy órát hagyjuk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
    Kapros-füstölthalas szendvicskrém Max konyhájából
    Nagyon szeretjük a halakat – legyen az akár egy frissen füstölt lazac vagy egy pácolt pisztrángos szendvics. Sokszor szerepelt a füstölt hal a Darnay pince borvacsoráin, rendezvényein is, és egy-két esküvői menüben is előkelő helyet kapott! Nincs bántóan hal íze, inkább olyan kicsit figyelem felhívó, hogy mit is lehet egy jó füstölt halból készíteni. Évek óta népszerű téma, hogy kevés halat eszünk, itt az ideje, hogy ezen a fronton is erősítsünk! Együnk halat! És igaza van Somogyi Zoltán Maxnak! Együnk!

    Béleljünk ki egy párolóbetétes edényt (vagy egy olyan wok-ot, aminek van pároló rácsa és le tudjuk fedni). Béleljük ki 3-4 réteg alufóliával.

  3. Keverjük össze a rizst a cukorral és két evőkanálnyi teakeverékkel. A húst sózzuk és borsozzuk. Az alufóliára terítsük le a rizses keveréket, csepegtessünk rá egy evőkanálnyi narancslét. Tegyük a húst a pároló rácsra, fedjük le és tegyük az edényre.
  4. Közepes lángon melegítsük fel az edényt, és 15-18 percig füstöljük a húst. Ha nem záródik az edény rendesen, alufóliával zárjuk le körben. Zárjuk el az energiát, és még 10 percet hagyjuk a húst az edényben.
  5. Egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt. A megfüstölt húst, oldalanként 2-2 percig pirítsuk meg. Az energiát tekerjük le takarékra, és öntsük fel a borral (vigyázz, fröcsöghet!), és forraljuk pár percet. Közben a maradék teafüvet keverjük bele, és adjuk hozzá a cukrot is. Öntsük fel a narancslével, és pár perc alatt forraljuk össze. Ha megfelelő a sűrűsége, szűrjük le.
  6. Éles késsel vágjuk fel a húsokat. Terítsünk a tányérra salátát, arra a hús szeleteket, és a végén locsoljuk meg a mártással. Tehetünk kis tálkába is a mártásból a tányér mellé.

Tálaláskor kínáld zöld saláta keverékkel – ajánlja Somogyi Zoltán Max! Jó étvágyat hozzá!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!