Facebook hozzászólás
1 038

Hidegtál

Vendégváró hidegtálat készíteni házilag nem kis kihívás, de az elismerések bezsebelésekor ez már biztos nem fog eszünkbe jutni. Emese hidegtálján a klasszikusok találhatók: franciasaláta alapon kaszinótojás és sonkatekercs.

Hidegtál, Kép: Fodor Emese
Kép: Fodor Emese

Hozzávalók a salátához:
3 darab sárgarépa
3 darab fehérrépa
20 dkg zöldborsó
2 darab főtt burgonya
2 darab alma
3 darab kisebb savanyú uborka
majonéz: 3 darab tojás
2,5 dl étolaj
csipet só
1 evőkanál mustár
ízlés szerint fehér bors,citromlé
1 dl tejföl
ízlés szerint mustár,cukor
pici só, bors, citromlé
kaszinótojás: 8 darab főtt tojás
tartármártás
ízlés szerint petrezselyemzöld
besamel: 2 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
ízlés szerint cukor, só, bors, torma
sonkatekercs: 10 szelet sonka
besamel

  • FRANCIASALÁTA: Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével. ( = tartármártás) A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
  • KASZINÓTOJÁS: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük. A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
  • SONKATEKERCS: Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele,petrezselyemzölddel is díszítjük.
    Kakukkfüves tojássaláta
    Mit készítsek vacsorára? Örök kérdés. Segítünk! Ajánljuk a kakukkfüves tojássalátát, ami 15 perc alatt készen van, újabb 15 percre a hűtőbe tesszük, és már tálalható is!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!