Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. február 21. 12:00 | Kandikó Éva

Halleves

A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.

 

Halleves, Kép: tesco.hu

Kép: tesco.hu

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
50 dkg burgonya kockára vágva
4 szál zellerszár apróra vágva
1 vöröshagyma kockára vágva
250 ml fehér bor
250 ml csirke alaplé
1 csomag petrezselyem
néhány szál kapor
1 kg fehér húsú tengeri hal (pl. sügér)
2 citrom leve

bors
Az alapléhez:
1,5 l hal alaplé
3 babérlevél
1 póréhagyma
4 szál kakukkfű
2 teáskanál szemes bors

Elkészítés:
Filézzük ki a halat! A hal fejéből és csontjaiból készítsünk alaplevet! A darabokat edénybe tesszük, hozzáadjuk a zöldséget és a fűszereket, majd 1,5 liter vízzel felöntve felforraljuk. 25 percig főzzük az alaplevet, majd leszűrjük, félretesszük.

Dobjuk a kockára vágott burgonyát, zellert, hagymát forró olívaolajra, főzzük kevergetve 10 percig. Sózzuk, borsozzuk.  Adjuk hozzá a bort, a csirke- és hallevet, a petrezselymet és kaprot, főzzük a levest addig, míg  a zöldségek megpuhulnak. Adjuk a leveshez a felkockázott halat és a citromlevet. A halnak elég 5-6 perc, hogy megfőjön. Ha kész a leves, fűszerezzük még ízlésünk szerint, majd turmixgépben pépesítsük. Tálaljuk felaprított fűszernövényekkel, pirítóssal.

Bouillabaisse, a marseille-i halleves
A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

fogyókúra, karalábé, sütő, vitamin

Egyszerű francia karalábém

A vadkáposztaként is ismert zöldség nem túl szép, de annál hasznosabb! Fogyókúrázóknak egyenesen mennyei! Edd nyersen is!

Tovább
Columbia, hűsítő, jegeskávé, Kenya, trükk

Osztályelső jegeskávé

Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!