Facebook hozzászólás
1 316

Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával

Februárra megcsappan szervezetünk vitaminkészlete, ellenállósága. Kívánjuk a forró, energiát adó leveseket. Legjobb ha ezeket úgy állítjuk össze, hogy vitaminban gazdag , ízletes és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető legyen. Ez a krémleves pont így sikerült. Mindamellett, hogy rendkívül ízes, selymesen krémes lett, a gyömbér a fokhagyma és a tökmagolaj kombinációja még a vírusok és a meghűlések tünetei  ellen is jó szolgálatot tesz – mondja Pammer Lívia.

Sütőtökös leves, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • egy egész sonka alakú sütőtök, (bármilyen sütőtök megfelelő természetesen!)
  • egy nagyobb méretű sárga húsú édesburgonya
  • gyömbér- legjobb ha frissen reszeljük, de a porított gyömbér is megfelelő
  • tökmagolaj
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 2 ek tejszín

Elkészítés:

A sütőtököt kettévágtam, a magházat kikanalaztam, és cikkekre vágtam a tök húsát. Sütőlemezre fektettem, és sütőben puhára sütöttem. 1-1 cikkecskét megkentem mézzel sülés közben. Az édesburgonyát alaposan megmostam, majd kettévágtam, és szintén sütőben puhára sütöttem. Az elkészült sütőtökcikkekből vegyesen- mézes és simán sült- kiválasztottam 5-5 cikket, és a héjról leválasztva egy lábaskába kanalaztam a puha sütőtök húsát. Erre rákanalaztam a sült és szintén puha édesburgonya húsát − a héjából kifejtve. Sóztam, belereszeltem egy mokkáskanálnyi gyömbért, a kettő fokhagyma gerezdet, és vízzel felengedve botmixerrel átpürésítettem. Az átpürésített levest kis lángon átforraltam, majd a kettő evőkanálnyi tejszínnel selymesre kevertem. Krémszerű sűrűségű levest kaptam. Tálaláskor a tetejére egy teáskanálnyi jó minőségű tökmagolajat locsoltam. Pikáns ízű levest kapunk. Készíthetünk mellé sajtos kenyérkrutont is.

Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából
Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján – amit nagyanyja és anyukája is használt – sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!