Facebook hozzászólás
1 467

Gombás rizottó spenóttal

Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.

Gombás rizottó spenóttal, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
300 g rizottó rizs
300 g csiperke gomba (lehet vegyesen fehér és barna)
3 db újhagyma (vagy egy póréhagyma fehér része)
4 db gerezd fokhagyma
200 g spenót levél (fagyasztott, vagy friss)
2 evőkanál Rama Classic 2 evőkanál olíva olaj 800 ml forró víz
2 db Knorr Házias Tyúkhús levesalap
1 csipet őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg parmezán

Elkészítés:
Forrósítsuk fel a rizst a szeletelt újhagymával, anélkül, hogy megbarnulna. Eközben keverjük el a leves alapot 800 ml forró vízben. Amikor a rizs már felmelegedett, öntsünk hozzá kb. 150 ml-t az alapléből. Lassú tűzön, néha megkeverve, időnként kevés alaplevet hozzáöntögetve pároljuk.

Eközben olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a szeletelt gombát és a zúzott, vagy reszelt fokhagymát. Pirítsuk, pároljuk, míg saját levét el nem fövi, majd adjuk hozzá a leforrázott vagy kiolvasztott, kinyomkodott spenótleveleket. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, szerecsendióval, és röviden pirítsuk össze.
Ha már az összes alaplét hozzáöntöttük a rizshez és majdnem kész (kb.20-25 perc, az igazán jó rizottó rizs még al dente, azaz harapható, tehát a rizs belsejében még érezhető egy picit keményebb, de azért ehető rész), adjuk hozzá a gombás, spenótos keveréket, keverjük jól össze és pihentessük fedő alatt további 3-4 percig.
Tálalás előtt keverjük át, majd ízlés szerint parmezán forgácsokkal megszórva tálaljuk. Ne a szokásos száraz rizsre számítsunk, hanem inkább szaftos, olaszos jellegű rizottóra.
Forrás: majomkenyer.hu

Citromos rizottó
A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!