Facebook hozzászólás
1 221

Férjek gombalevese Alsóörsről

Itt a csodás, ezer színben pompázó ősz, és vele együtt a még csodásabb gombaszezon! Avatott szem pillanatok alatt megtalálja a remek darabokat az avar között is. A baráti kiránduláson a férjek láttak neki a gyűjtésnek, és ők vállalták a levest is. Isteni volt, próbáld ki Te is! DE!!!! Csak akkor gyűjts gombát, ha biztosan ismered is! Soha ne szedd le azt a példányt, amit még nem láttál! Egyrészt mert veszélyes lehet az ehetőre is, ha véletlenül egy darabka bennmarad a jók közt. Másrészt felesleges a természetet károsítani azzal, hogy szép színes, de hasznavehetetlen gombákkal teli kosarat vonszolsz magaddal. Még egy fontos dolog! Ha nem ismered a gombák világát, mindenképp vizsgáltasd meg szakértővel!

Hozzávalók:

Erdei gombaleves petrezselyemmel, Kép: Berndt Gábor
Kép: Berndt Gábor
  • 50-60 dkg gyapjas tintagomba, petrezselyem gomba, júdás (vagy a távol-keleti konyhák kedvelőinek fafülgomba) vegyesen, és egy kisebb őzlábgomba
  • 1,2 dl csirkeleves alaplé vagy 1,2 dl forró vízben 1 leveskocka
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 kis fej vereshagyma (vagy ennek megfelelő mennyiségű póréhagyma)
  • 1 dl száraz fehérbor
  •  3-4 ek főzőtejszín
  • pár csepp citromlé
  • néhány szál friss petrezselyem (apróra vágva)
  • só, bors

Elkészítés:

Tisztítsd meg a gombát, majd vágd apróra. Rögtön szórd meg frissen őrölt borssal, és szórd rá a fokhagymát. Melegíts fel a csirkés alaplevet, vagy tedd oda a vizet forralni. (Azért nem erősebb levesalap a hozzávaló, mert akkor nem érvényesülnek a fantasztikus gombaízek!)

Gyapjas tintagomba
Az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjébe, ezen belül a csiperkefélék családjába tartozó faj. A faj 2009-ben az év gombája volt. (Wikipédia)

Végy egy serpenyőt, olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a gombákat. Ha már levet is engedtek, jöhet a bor. Amint elillant az alkohol, engedd fel a csirkelével, és rotyogtasd még kb. 10 percig. Úgy a nyolcadik percnél add hozzá a főzőtejszínt, kavard meg, és kóstold meg. Ha úgy érzed, szükség van még fűszerre, adj hozzá. Nem valószínű, mert mind a gyapjas tintagomba, mind a petrezselyem gomba önmagában is gomba fűszeres. Tálalás előtt csepegtess hozzá citromlevet, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. (Ez az apróra vágás a fiúknak valahogy nem sikerült, de sebaj!) Isteni! (Remélem, a szalvéta sem utal semmire!) Természetesen egyszerű, boltban vásárolható szegfű-, csiperke- vagy laskagombából is remek! Próbáljátok ki!

Ez volt a férjek gombaleves, de kíváncsi vagy az én gombapaprikásomra, amit egy kis katalán vér is hevít, azt is olvasd el!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!