Facebook hozzászólás
266

Farsangi babos káposzta

Itt a farsang ideje – ez vízkereszttől a húsvét vasárnapját megelőző negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart –, amelynek ugyan nincsenek annyira rögzült, hagyományos étkei, mint amilyen mondjuk karácsonykor a hal vagy a pulyka, újévkor pedig a malac, de azért vannak jellegzetes fogásai. Ilyen például a disznótoros, a kocsonya vagy a karácsonykor is kedvelt káposzta. Most egy káposztás receptet közlünk.

Fotó: Konyha & Fürdő/Fényes Gábor

Hozzávalók:

fél kiló marhalábszár,
1 kiló savanyú káposzta,
negyed kiló vesebab,
2 fej vöröshagyma,
paradicsom, paprika,
őrölt pirospaprika, só, bors, kömény,
olaj vagy zsír.

Amíg a babot sós vízben feltesszük főni, addig a feldarabolt marhalábszárból a szokásos módon pörköltet készítünk: a hagymát és a felkarikázott paprikát a zsiradékon lepirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával vigyázva – esetleg a tűzről levéve –, nehogy odakapjon,  hozzárakjuk a húst, megsózzuk, jól összekeverjük, belevágjuk a paradicsomot, a fűszerekkel ízesítjük, megint összekeverjük, majd lefedve, lassú tűzön rotyogtatjuk, ha kell, kicsit fölöntjük. Amikor a hús majdnem kész, belerakjuk a finomra vágott savanyú káposztát, a megfőtt vesebabot, és rövid ideig még együtt főzzük. Tejföllel és kaporlevéllel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!