Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. február 24. 13:31 | PP-Eletforma

Ehető virágok a tányéron

Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a “hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.

A gasztronómiában – azzal, hogy előtérbe került a tálalás, az étel látványának fontossága a vendég számára – az ehető virágok is egyre nagyobb szerephez jutnak. (S most nem azokról a közismert "zöldségfélékről" van szó, mint a karfiol, a brokkoli, vagy az articsóka, melyek tulajdonképpen virágok!)

S miért ne tehetnénk díszesebbé, ízletesebbé otthon is étkezésünket saját nevelésű virágokkal? Íme néhány ehető virág:

Hagyma (Allium)

A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma virágának zamata enyhébb a hagymáénál.

Angyalgyökér

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.

Almafa

Az almafa virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.

Büdöske (Tagetes)

A büdöske (Tagetes) virága nem csupán kertünket díszíti. A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe.

Ibolya

Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket megfőzve leveseket, szaftos ételeket ízesíthetünk.

Rózsák

A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.

Sarkantyúvirág

A sarkantyúvirág a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágok mellet egyre több színvariáció fordul elő. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.

S még néhány íz:

Begónia: kissé csípős, citromos ízű.

Szegfű: szegfűszeghez hasonló ízű.

Krizantém: pikánsan kesernyés ízű.

Sásliliom: friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.

Körömvirág: erős "zöld" ízű, csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Kankalin: édes ízű.

Tök: édes ízű.

Tulipán: uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Néhány tipp a virágok gondozásához: Próbáljunk a legoptimálisabb körülményeket teremteni számukra. Kerüljük a műtrágyázást és növényvédő szerek használatát. Sokukat konténerben is tarthatjuk. Ha többféle növényt nevelünk együtt, a széles rovar populáció csökkenti a növényvédelmi problémákat. Az elhalt körömvirág fejeket szórjuk el a növényeink körül. Ültessük össze a szamócát és a sarkantyúvirágot.
A hagyma minden környezetnek jót tesz. A virágok ízét begyűjtés előtt teszteljük. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak kinyílt virágokat szedjünk. Nem megfelelőek sem az elnyílt, sem a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat. A hosszú szárúakat vízbe is tehetjük. A rövid szárú virágokat rövidebb ideig lehet tárolni. Benedvesített szűrőpapírba csavarva tegyük őket nejlon zacskóba, hűtőbe.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

desszert, édesség, kukoricakeményítő, mandula, meggy, ünnepi asztalra

Nagyi meggyes mandulatortája

Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe.

Tovább
hűsítő, meggy, tejföl, vörösbor

Boros meggyleves

Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá!

Tovább
cserépedény, római tál, sör, szarvas

Részeges szarvasom

Én is attól tartottam, kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!