Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 26. 12:00 | Pammer Lívia

Cigánykáposzta bodaggal

Kezdünk bedurvulni, jönnek a tartalmas, laktató, téli ételek, pedig még nincs is igazán hideg. Ha most még nem is készíted el, milyen jól fog jönni a recept egy hónap múlva!

Hozzávalók :
5 darab libacomb
6 darab kacsacomb
8 vastag szelet tarja
kolozsvári szalonna
vöröshagyma
fokhagyma

bors
2 kiló savanyúkáposzta
10 deka rizs
két evőkanál kacsazsír
liszt
őrölt pirospaprika
egy kisebb paprika
egy kisebb paradicsom

Elkészítés:

A húsokat alaposan átmostam, és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam mert eléggé savanyúnak találtam. A kolozsvári szalonnát szeletekre vágtam.A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát reszeltem rá a friss vöröshagymából , erre ráhelyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma , húsok , fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra. Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem . Ezután kivettem, majd egy világos rántást
készítettem és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a 10 deka rizst és tettem vissza egyet rottyanni kb 10-15 percre.

Körete a bodag vagy cigánykenyér lett.

Hozzávalók: 1 kg fehér kenyérliszt, 4 deka élesztő, egy késhegynyi szódabikarbóna,só, langyos víz ,
egy evőkanál kacsazsír
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, egy mélyedést képeztem, majd ebbe belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam két csapott evőkanálnyi sót, a késhegynyi szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású, nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani. Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amiket kissé ellapogattam. Gázsütő tepsi aljára 4 darabot fektettem, és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.
Szép aranyszínűre sültek. Kanál helyett is használható, és a maradék lé kitunkolására is kiváló eszköz.
A hús olyan omlósra főtt, hogy szinte leolvadt a csontról, a káposzta pedig olyan vaskos, ízes szaftot kapott, hogy csuda. Elkészíthető tyúkból vagy kakasból is, de bevallom, nekem ez a kétféle szárnyas hús és a tarja verhetetlen kombinációt alkotott. Lívia többi izgalmas receptjét itt találjátok.

 

Kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel, Kép: Csánk Györgyi

Kép: Csánk Györgyi

 

 

Imádjuk a kacsacombot, omlós, puha, szaftos hús, bármikor szívesen megennénk! Variálható jópofa, szokatlan köretekkel. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

Columbia, hűsítő, jegeskávé, Kenya, trükk

Osztályelső jegeskávé

Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri.

Tovább
aludttej, citrom, hűsítő, nyár

Limonádés aludttej

Nos, ebben a melegben pont itt az ideje, hogy felidézzem Nektek gyermekkorom kedvenc hűsítőjét!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!