Facebook hozzászólás
1 286

Bűn nélküli töltött káposzta

Van az úgy, hogy ennél egy jó töltött káposztát… még akkor is, ha éppen diétázol vagy éppen életmódot váltasz. Akkor most nagyon boldog leszel, mert itt egy teljesen alakbarát recept ami 100%-ban töltött káposzta – na jó, füstölt kolbász és bacon takarás nincs a receptben, de nem fogsz csalódni!

A mi szerkesztőségünk is hetek óta karácsonyi lázban ég. A töltött káposztát mindenki előre előre elkészítette. Ezt a variációt online divízió igazgatónk Csarkó Judit készítette – az igen szemléletes elkészítési móddal együtt! Köszönjük szépen!

Hozzávalók:

Töltött káposzta készítése négy lépésben, Kép: Csarkó Judit
Kép: Csarkó Judit

–          1 kg darált pulykacomb
–          egy közepes fej vöröshagyma
–          1 közepes – lapos téli káposzta (savanyított is lehet, de ha nincs, akkor csak kapjál le egyet a kupacból a zöldségesnél a frissek közül)
–          só, bors
–           2 tojás
–          amarant (puffasztott vagy pattogtatott)
–          paradicsomlé
–          tejföl

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a hagymát apróra vágva, a fűszereket és három evőkanál amarant magot. Ez helyettesíti a rizst!

A káposzta előkészítése kicsit több problémát okoz. Egy éles, hegyes kiskéssel vágjuk ki alul a torzsát, közben forraljunk vizet, tegyünk bele egy kis kanál sót. Amikor már jól zubog a víz, merítsük bele a káposztát, de legyünk résen, mert a külső levelek hamar leválnak. Ami leválik, azt ki kell halászni a vízből, félretenni. Ha nem vágtuk elég mélyen ki a torzs részt, akkor nem válnak le, segíteni kell egy villával, hogy egyenként szépen lefejtsük őket. A levelek színe élénk zölddé válik, és picit meg is puhulnak. Amikor készen vannak, a legvastagabb eret a levél hátoldalán el kell vékonyítani, hogy könnyen fel tudjuk tekerni majd, ne törjön el a levél. Ezután jön a töltés-tekerés. Én a kevesebb, de nagyobb káposzták híve vagyok, van aki sok kicsit készít – ez már ízlés dolga. A kész káposzták alá a legkisebb és legnagyobb leveleket összevágva kis káposztaágyat készítünk, majd hajtott felükkel lefelé szorosan fazékba rakjuk őket. Felöntjük vízzel, enyhén sózzuk. Nagyanyáink szokását követve egy nehezebb tányérral nyomjuk le, fedőt én nem szoktam rá tenni. A tányér azért szükséges, hogy főzés közben ne bomoljanak ki a töltések a zubogó vízfürdőben. Amikor már majdnem készen van, nyakon öntjük paradicsomlével, vagy egy sűrített paradicsomkonzervet kanalazunk bele. Van aki a káposzta levét berántja – az most is sűrítheti egy kanálnyi zabliszttel, hogy legyen a lének egy kis vastagsága, egyébként a nélkül is tökéletesen élvezhető.

Egy nagykanál tejföllel tökéletes. Egyébként kiszámoltam, egy töltelék 120 kalória (tejföllel együtt!!) szóval bátran lehet akár vacsorára is!

Ha ez tetszett, kóstold meg a horvát változatot is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!